Țările din G7 pun tunurile pe Rusia. Nu vor recunoaște „nicio schimbare de statut în Ucraina prin forță”

Țările din G7 pun tunurile pe Rusia. Nu vor recunoaște „nicio schimbare de statut în Ucraina prin forță” Sursa foto: Dilok Klaisataporn | Dreamstime.com

Țările G7 pregătesc o nouă lovitură pentru Rusia. Aceștia au anunțat că nu vor recunoaște "schimbarea de statut" în Ucraina prin forță. De asemenea, ei sunt pregătiți să vină cu un nou set măsuri, dacă Rusia nu pune capăt acestui război.

Rusia a încasat mai multe lovituri financiare din partea Occidentului, însă nimic nu pare să îi stea în cale. Războiul din Ucraina continuă, chiar dacă delegații ale celor două state se întâlnesc să discute. Având în vedere situația extrem de tensionată din teritoriu, Ţările G7 au anunțat că nu vor recunoaște nicio "schimbare de statut" în Ucraina prin forță. De asemenea, aceștia susțin că sunt gata să aplice noi sancțiuni, în cazul în care negocierile de la Belarus eșuează.

Statele Unite, Germania, Franţa, Japonia, Canada, Italia şi Marea Britanie s-au reunit prin videoconferință și au cerut Rusiei încetarea imediată a războiului din Ucraina și să își retragă trupele militare. Statele reprezintă G7, forumul țărilor industrializate.

Potrivit comunicatului transmis de preşedinţia germană a G7, cele șapte state nu vor recunoaște nicio "schimbare de statut" în Ucraina prin forță, adică noi teritorii care ar putea fi anexate. Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Rusia a anexat, în 2014, peninsula Crimeea, iar înainte de atacul din Ucraina a a recunoscut independența a două republici autoproclamate de separatiștii pro-ruși din estul regiunii ucrainene Donbas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Occidentul adoptă un nou set de sancțiuni Rusiei

La finalul săptămânii trecute, Occidentul a impus o serie de sancțiuni dure împotriva Rusiei. Mai multe bănci rusești au fost excluse de pe platforma interbancară internațională Swift, un angrenaj-cheie în finanțele mondiale, ceea ce ar trebui să îngreuneze mult comerțul rusesc.

Sancțiunile financiare nu se opresc aici. Occidentul încearcă să blocheze banca centrală rusă să susțină moneda națională, rubla, prin limitarea accesului acesteia la piețele internaționale de capital.

Comisia Europeană a impus o nouă serie de măsuri împotriva Rusiei, însă au luat și o decizie istorică. Este pentru prima dată când Uniunea Europeană va finanța achiziția și va livra arme către o țară aflată sub atac. Anunțul a fost făcut duminică seara, de președintele CE, Ursula von der Leyen.

”Facem un pas înainte în sprijinul acordat Ucrainei. Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și va livra arme și echipamente unei țări aflate sub atac. Vom înăspri, de asemenea, sancțiunile noastre împotriva Kremlinului”, a transmis președintele Comisiei Europene pe Twitter.