Tăriceanu nu vrea să ia decizii care să afecteze viitorul Guvern
- Adam Popescu
- 17 octombrie 2008, 16:05
Premierul a spus, la consultările cu liderii partidelor parlamentare, că majorarea salariilor la nivelul decis de Parlament nu e sustenabilă şi va genera o criză economică majoră, precizând că nu e normal ca Guvernul să angajeze astfel de măsuri fără ca viitoarea configuraţie a Executivului să fie cunoscută.
Tocmai de aceea, împreună cu liderii partidelor prezente la consultări, Călin Popescu-Tăriceanu a hotărât crearea unui grup de lucru care să elaboreze un document pe tema salarizării bugetarilor.
"Nu este normal ca actualul Guvern să angajaze politici salariale pentru viitorul Executiv în numele unei viitoare majorităţi care nu ştim cum se va putea configura şi de aceea v-am invitat la această discuţie. Eu consider că aşa este corect din partea mea, să nu iau o decizie care să greveze viitorul Guvern şi viitoarea majoritate prin anumite politici salariale şi economice foarte grele", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.
El a arătat că o măsură de creştere a salariilor nu este sustenbilă economic şi conduce obligatoriu la o criză economică majoră, la reaprinderea inflaţiei, lucru agravat de situaţia de pe pieţele financiare. Întors de la Consiliul Uniunii Europene cu privire la criza economică globală, premierul a susţinut că toate ţările membre ale Uniunii Europene sunt îngrijorate că această criză financiară se transformă progresiv într-o criză economică severă, cu efecte comparabile celor din perioada 1929-1933.
Consultările de astăzi vin după ce Curtea Constituţională a admis că legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor respectă legea fundamentală.
La întâlnire sunt prezent miniştrii Varujan Vosganian, Mariana Câmpeanu, Anton Anton, Eugen Nicolăescu, precum şi secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca (din partea Executivului), Crin Antonescu şi Dan Motreanu (PNL), Cezar Preda şi Mircea Toader (PDL), Viorel Hrebenciuc şi Liviu Dragnea (PSD), Corneliu Vadim Tudor şi Lucian Bolcaş (PRM), Bogdan Ciucă şi Corneliu Pascu (PC), Kelemen Hunor (UDMR), Varujan Pambuccian (minorităţi).
PROPUNERILE PARTIDELOR
Vadim a propus o lege a salarizării şi amânarea alegerilor
Preşedintele PRM, care a plecat de la consultările de la Palatul Victoria înaintea de finalizarea acestora, a declarat că le-a propus premierului şi reprezentanţilor celorlalte partide parlamentare adoptarea unei legi a salarizării bugetarilor şi a pensionării care să stabilească un raport de unu la şase între salariul minim şi cel maxim.
El a mai propus şi adoptarea unui moratoriu al solidarităţii naţionale, pentru depăşirea actualei crize, care ar presupune instaurarea unui "regim de austeritate de sus până jos".
"Tribunul" a reluat şi necesitatea amânării alegerilor parlamentare până în martie 2009, sau măcar până pe 6 decembrie.
Cezar Preda: PDL nu va face parte din grupul de lucru
Vicepreşedintele PDL a declarat după consultările de la Palatul Victoria că formaţiunea sa nu va participa la grupul de lucru care să elaboreze un document pe tema salarizării bugetarilor.
El a spus că în 2007, când miniştrii PD au fost remaniaţi, legea salarizării bugetare era pregătită de democraţi. Mai trebuia doar să fie "retuşată" şi votată în Parlament.
"I-am spus (lui Tăriceanu – n.r.) că dorinţa dânsului de grupuri de lucru tehnice cu partidele este o porcărie, pentru că voinţă politică pentru legea salarizării unice există la toate partidele din România. PDL doreşte această lege, vrea să o facă şi o va face imediat după alegeri. Domnia sa (Tăriceanu – n.r.) nu este în stare nici cu zece grupuri de lucru să facă această lege. (…) Nu e în stare să o facă singur? A avut doi ani la dispoziţie şi a avut o voinţă politică totală, de ce nu a scos-o?", a declarat Preda, precizând că aceste consultări au fost doar un "exerciţiu de imagine", informează Mediafax.
Totodată, Cezar Preda a subliniat că Guvernul trebuie să îşi asume angajamentele politice.
Vom reveni cu amănunte.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:12
CITIŢI ŞI:
"Fără prudenţă, criza nu ne va ierta"