Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu, despre menținerea unui echilibrul instituțional: „Maine-poimâine poate să vină cine știe ce nebun președinte”
Tăriceanu, despre menținerea unui echilibrul instituțional: „Maine-poimâine poate să vină cine știe ce nebun președinte”

Tăriceanu, despre menținerea unui echilibrul instituțional: „Maine-poimâine poate să vină cine știe ce nebun președinte”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a precizat, joi, că pledează pentru menținerea prin lege a unui echilibru instituțional, subliniind că președintele țării nu ar trebui să acumuleze prea multă putere.

Tăriceanu a prezentat în acest fel un scenariu în care în care România ar putea fi condusă „mâine-poimâine discreționar de cine știe ce președinte nebun”.

„Preşedintele, aşa cum este definit astăzi rolul lui constituţional, este în afara sistemului de 'check and balance'. Există un singur instrument de echilibru şi de control al preşedintelui care este un instrument extrem – suspendarea preşedintelui”, a subliniat Tăriceanu.

„În rest, preşedintele nu are niciun fel de instrument de control asupra lui. El nu face parte din acest sistem de control al puterilor. Poate să o ia razna. Nu mă refer la actualul preşedinte. Eu nu vreau ca România să devină un stat care să fie condus discreţionar pentru că mâine – poimâine poate să vină cine ştie ce nebun preşedinte şi în cursul timpului aţi văzut că am avut tot felul de candidaţi bizari”, a mai spus președintele Senatului.

„Imaginaţi-vă dacă unul dintre candidaţii aşa mai coloraţi ajungea să conducă România, probabil am fi ajuns să avem execuţii pe stadioane. (…) E bine să existe un echilibru instituţional asigurat, nu să sperăm că omul care ajunge să fie preşedinte este unul extrem de raţional. Poate să fie unul mai puţin raţional şi cu mai puţină cultură politică”, a afirmat Tăriceanu, joi, la Senat.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: