Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu şi-a anunţat colaboratorii că e „condamnat” să candideze la Cotroceni!
Tăriceanu şi-a anunţat colaboratorii că e „condamnat” să candideze la Cotroceni!

Tăriceanu şi-a anunţat colaboratorii că e „condamnat” să candideze la Cotroceni!

Deşi a declarat public, în repetate rânduri, că „e prea devreme” să vorbească despre o candidatură la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat colaboratorii din conducerea ALDE că, va intra în cursa prezidenţialelor din 2019.

Evenimentul Zilei” vă prezintă argumentele expuse de preşedintele Senatului, în spatele uşilor închise ale ALDE.

Creşterea ALDE

Potrivit surselor EVZ, Tăriceanu le-a explicat apropiaţilor că este „condamnat” să candideze pentru funcţia supremă stat, întrucât este nevoit să-şi pună umărul la creşterea ALDE, partid care a depăşit ca intenţie de vot, în mai toate sondajele de opinie, procentul de 10%, gravitând (potrivit ultimei măsurători Avangarde) undeva la 14-15%.

De asemenea, liderul Senatului a susţinut că ar fi o eroare politică de proporţii dacă nu ar candida, în condiţiile în care se bucură de notorietate şi de un bazin electoral propriu alcătuit, în principal, din tineri şi persoane cu studii superioare.

Semnal pentru PSD

În al doilea rând, Tăriceanu a explicat că intrarea sa în cursa prezidenţialelor ar demonta criticile care susţin că, de fapt, ALDE nu este decât o remorcă a PSD, care, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, ar risca să fie înghiţită de partidul celor trei trandafiri. De altfel, de-a lungul ultimului an, în ALDE s-au exprimat o serie de temeri legate de acest scenariu, deşi Tăriceanu a reuşit să-şi impună, întotdeauna, oamenii doriţi în funcţii ministeriale sau în eşalonul secund al guvernelor coaliţiei.

Nu în ultimul rând, Dragnea l-a sprijinit pe Tăriceanu în contextul insurecţiei ex-vicepremierului Daniel Constantin, la fel cum şeful Senatului l-a susţinut pe teleormănean, pe fundalul frondei generate de Mihai Tudose şi Niculae Bădălău.

Mofturile lui Dragnea

Conform surselor EVZ, Liviu Dragnea nu este deloc un susţinător al candidaturii lui Tăriceanu la Cotroceni, pe modelul brevetat în 2016, deoarece crede că, de data aceasta, senatorul va rupe grosul voturilor de la PSD, şi nu de la PNL sau de la formaţiunile de dreapta, aşa cum Tăriceanu a încercat cu prilejul prezidenţialelor trecute.

De altfel, Dragnea nu o vrea nici pe Gabriela Firea în cursa pentru Cotroceni, deoarece se teme că, indiferent de rezultatul de la urne, primarul Capitalei îşi va maximiza susţinerea în interiorul PSD, ameninţând să se transforme într-un veritabil rival la conducerea partidului.

„Nu voi face anunţul prea curând!”

Vineri, Tăriceanu a explicat oficial că, dacă va intra în bătălia pentru Cotroceni, nu va face prea curând un anunţ oficial în acest sens. “Eu nu m-am hotărât să anunţ o astfel de candidatură şi nici nu o voi face foarte curând. Nu m-am hotărât dacă să candidez, dacă să nu candidez şi, dacă voi candida, în orice caz nu voi face anunţul de pe acum. Aceasta e o chestiune care, sigur, trebuie să fie făcută pe baza unei analize foarte serioase şi în urma unei decizii a partidului. Noi astfel de lucruri nu le-am discutat şi nu avem în plan să le discutăm, deci nu e o problemă de actualitate”, a spus Tăriceanu.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.