”Harababura guvernamentală continuă. Nu este o singură zi în care să nu asistăm la măsuri pompieristice, luate sub presiunea publică sau bazate pe sondaje de opinie și nu la măsuri gândite să rezolve cu adevărat problemele. Ordonanță militară prin care se interzice exportul cerealelor vine târziu.

În primul rând, pentru că cine a avut de exportat, a exportat cu complicitatea Guvernului Orban. În al doilea rând, pentru că nu mai e nimic de exportat pentru că rezervele României au scăzut sub cifra critică de 10%. Am atenționat încă de acum 2 luni că iarna moale care ne-a adus facturi mici la întreținere a fost doar pe jumătate o veste bună.

Partea proastă, la care puțini ne-am gândit, este că lipsa de zăpadă mărește deficitul de umiditate din sol și implicit taie din bogăția recoltelor. Au sărit repede pe mine trompetele guvernului, specialiști în tot și în nimic, care mi-au spus că nu e așa, că pământul românesc este îmbibat de apă și că recoltele vor fi mai mari că pe vremea lui Ceaușescu”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Cum putem salva recolta

”De parcă grâul ar crește prin ordonanță militară dată de ministrul Vela! Astăzi, toți acești “specialiști” se dau cu fundul de pământ și deplâng uscăciunea de pe ogoarele Bărăganului și Moldovei! Din păcate, lacrimile lor nu prea ajută și pentru că sunt puține și pentru că le varsă la televizor și nu pe ogor.

Nu este târziu să mai salvăm ceva din recolta acestui an, dar asta înseamnă că Guvernul să ia măsuri astfel încât apa să ajungă în canalele de irigații și pompele să înceapă să funcționeze. Să fie mai puțin preocupați să încaseze bani pe apa care o dau fermierilor, pentru că e de la Dumnezeu și nu de la Palatul Victoria, și să înceapă să irige câmpurile.

Dacă nu au suficiente pompe, să caute în diferitele depozite unde au pompe pe care le-au folosit la inundații. Atunci le-au folosit să scoată apă, acum pot să le folosească în sens invers. Ar ajuta și plata subvenției la timp către fermieri sau măcar fără întârzieri. Hai că se poate! Dacă stăm mai puțin pe la televizor și mai mult la muncă”, a mai scris președintele ALDE.