Prezența României la unul dintre cele mai importante târguri de carte din Europa a fost periclitată înainte de a începe. George Ivașcu, ministrul Culturii, depune mărturie: „Am descoperit că noi nu aveam stand. Nu mă întrebaţi de ce. Cărţile erau publicate, totul era în regulă şi le-am spus: «Voi cum credeţi că o să punem cărţile?». Credeau că e ca aici, la Universitate, unde punem cărţile pe nişte trepte. Şi au găsit o soluţie. Zice: «Am găsit noi undeva un stand, îl vopsim frumos şi îl trimitem acolo». Vă rog să vă uitaţi cât de frumos arată standul nostru şi ce valori sunt acolo reprezentate, valori româneşti contemporane”.

Într-adevăr, spațiul alocat României, kitschios, încropit din câteva țevi albastre, i-a oripilat pe scriitorii noștri: „Nu prea s-a cunoscut că România era invitată de onoare. Standul era într-o hală mai mărginașă, cu Serbia, Lituania și alte țări prietene, un stand înghesuit, făcut din țevi, de unde și impresia de cușcă, plin de tot felul de neamuri. Lume multă, fără vreo legătură cu cărțile”, sună caracterizarea unui martor ocular.

Politică, nu literatură

Marea surpriză nu se consumase însă. Poetul Mircea Dinescu, prezent și el la Leipzig, a oferit momente memorabile. Dotat cu platouri doldora de gustări apetisante, aduse cu mașinile de la București și garnisite cu vinuri alese din propria podgorie, Dinescu a recitat o poezie, după care i-a invitat pe scriitorii români să guste, gratis, preparatele ieșite din mâna lui. Era convins că va lua din nou caimacul actului cultural când, ce să vezi?, nemții au pus piciorul în prag. Reproșându-i că nu îndeplinește condițiile minime de igienă, sanitarii germani, apăruți din senin, l-au scos afară cu tot cu marmitele aburinde. Sub amenințarea unor amenzi usturătoare, Dinescu a cedat. Colac peste pupăză au fost eliminați din scenă și lăutarii de care poetul pare nedezlipit. Circ și foame la Leipzig! Fără deliciile culinare pregătite de Dinescu, literatura a lăsat locul văicărelilor naționale, discursurile, aproape fără excepție politizate, vizând imbecilizarea vremurilor și lipsa de implicare a individului.

Târgul a fost deschis de joi până duminică. România a prezentat 40 de noi traduceri în germană