Țara care nu acceptă că există COVID-19. Pacienții strigă disperați după ajutor. Nimeni nu-i primește în spitale

Țara care nu acceptă că există COVID-19. Pacienții strigă disperați după ajutor. Nimeni nu-i primește în spitale

Turkmenistan se declară „liber de COVID-19”, însă situația este mai dramatică decât pare. Neoficial, datele autorităților sugerează că statul se confruntă cu al treilea val de coronavirus și posibil cel mai agresiv dintre toate. Sănătatea populației din Turkmenistan a devenit propagandă de stat, relatează BBC.

Președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhammedov, de profesie dentist, folosește imaginea unei națiuni sănătoase drept nucleu al unei propagande de stat. „A admite că țara este afectată de pandemie ar putea submina legitimitatea regimului său”, notează BBC. Pacienții infectați cu coronavirus se prăbușesc și mor sub ochii personalului medical, care se luptă cu un număr alarmant de pacienți.

Ventilatoarele și măștile de oxigen fie nu sunt suficiente, fie nu funcționează. Președintele Turkmenistanului, însă, continuă să-și propage politica ce conduce la efecte secundare devastatoare asupra populației. Este și cazul unui bărbat căruia i s-a transmis că are „pneumonie” în loc de COVID-19. Sayahat Kurbanov (n.r. pseudonim) remarcă faptul că medicii încep să se ferească să vorbească despre boala provocată de SARS-COV-2.

Povestea unui pacient infectat cu COVID-19 în Turkmenistan. „Simțeam că mor pe drum”

Sayahat Kurbanov prezenta toate simptomele COVID-19. Pentru că nu mai putea suporta durerea din piept, luna trecută a apelat la serviciile de urgență. Medicul i-a transmis că are „pneumonie”, însă ar trebui să se deplaseze de urgență la o unitate medicală pentru a primi tratament de specialitate astfel încât starea de sănătate să nu i se agraveze.

În drum spre spital, Kurbanov a apelat la o clinică unde, cu doar câteva zile înainte, își făcuse un test de depistare COVID-19. „Este pozitiv”, a auzit vorbindu-se. „Ce este pozitiv?”, a întrebat el. „Am Covid?” Răspunsul nu s-a lăsat așteptat foarte mult: „Da”. Nu avea, însă, să fie recunoscut oficial infectat cu coronavirus, după cum a aflat mai târziu.

Primul spital la care a cerut ajutor era plin de pacienți astfel încât cadrele medicale l-au refuzat. „Simțeam că mor pe drum”, a spus Kurbanov. „Am început să lovesc fereastra ambulanței și am strigat - Te rog, oprește-te, nu mai pot respira. Mi-au dat oxigen, dar nu a ajutat prea mult”, a mai precizat bărbatul.

Nici personalul de la a doua unitate medicală nu l-a putut ajuta pe pacient. Cadrele medicale nu aveau voie să primească pacienți care nu erau înregistrați în Ashgabat, capitala Turkmenistanului. „Am început să intru în panică. L-am întrebat pe doctor: Ce ar trebui să fac? O să mor aici?”, a relatat bărbatul.

Mită și medicamente de 2.000 de dolari pentru a-și salva viața

În cele din urmă, după mai multe telefoane și intervenții, bărbatul a fost internat la al doilea spital, cu ajutorul unui medic pe care îl cunoștea personal. Starea sa de sănătate nu s-a îmbunătățit, însă, în următoarele cinci zile.

„Nu puteam respira și făceam atacuri de panică din cauza asta. Parcă m-aș fi scufundat sub apă și nu mai ieșeam la suprafață”, a mărturisit pacientul. „Intrarea în spital nu este întotdeauna suficientă pentru a primi tratament în Turkmenistan”, spune Kurbanov.

Potrivit declarațiilor acestuia, medicii ignoră în mod obișnuit pacienții, iar asistentele medicale, câteva la număr, nu intervin la pacienți decât dacă sunt sunate de superiori pentru a le spune să facă acest lucru. Spitalul duce lipsă de personal medical într-o astfel de măsură încât femeile de serviciu au învățat să administreze injecții pacienților.

Asistentele medicale povestesc despre pacienți care intră în spital și se prăbușesc ca muștele în fața lor, dându-și ultima suflare. Unitatea medicală nu dispune de suficiente ventilatoare mecanice, iar aparatele de oxigen nu funcționează întotdeauna.

Kurbanov a cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pentru medicamente și mită. Trebuie menționat că suma este una colosală pentru Turkmenistan. După 10 zile de internare, bărbatul a putut să meargă acasă.

Propaganda politică a președintelui Turkmenistanului. Țara este „liberă de COVID”

Autoritățile din Turkmenistan nu raportează oficial cazurile de infectare cu COVID-19. Președintele Gurbanguly Berdymukhammedov se folosește de aparenta stare de sănătate a națiunii sale în scop de propagandă politică. Cu toate acestea, un eveniment de anul trecut era cât pe ce să-i strice jocurile.

Un oficial din Ashgabat s-a infectat cu coronavirus, iar informația a fost confirmată de mai multe spitale turcești, la care soția diplomatului a trimis serii de probe. Diplomatul a vrut să se deplaseze în Turcia pentru a se trata, însă autoritățile turcmene au refuzat să permită accesul imediat al unui avion medical care să-l transporte.

Când demersul a fost aprobat, în urma mai multor presiuni, diplomatul decedase. Corpul acestuia a fost îmbălsămat, iar autoritățile nu au putut identifica urme de coronavirus. În urma evenimentului, autoritățile au introdus o serie de reguli de izolare pentru a stopa răspândirea COVID-19, însă nici în prezent nu recunoaște oficial cazurile de infectare.

Șeful Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhammedov, susține, în continuare, că țara este „liberă de COVID”.