Take, Ianke și Cadâr trăiesc! Îi găsești lângă Hala Traian. Exclusiv Evz

Take, Ianke și Cadâr trăiesc! Îi găsești lângă Hala Traian. Exclusiv Evz

Personajele livrești ale dramaturgului Victor Ioan Popa sunt cât se poate de actuale. Trăiesc și muncesc, într-o simbioză greu de priceput, pe strada Traian, în apropierea Halei omonime.

Ianke, blănarul de pe strada Traian

 Ion Stanciu, alias Ianke, are 70 de ani și e blănar de mai bine de o jumătate de secol. Toată lumea bună din cartier, care-și permite sau, mă rog, și-a permis haine din blană îl cunoaște.

„La 16 ani am ieșit blănar. Tot la UCECOM, ca vecinu’ «Take»”, râde moșul, care povestește că a prins „șapte clase” și încă două de ucenicie la „Cooperativa Blănuri București”. E expert în orice blană, de pe orice continent: „Lucrez tot ce există pe lumea asta: iepure, miel, dihor, jder, nurcă, enot, vulpe roșie, vulpă polară, blănițe de hamster, bizam, marmotă și nutrie. Da’ acu’, cel mai mult, se caută bizamul”. Astă-i un fel de șobolan de apă, explică blănarul. Și cade în nostalgie: „Acu’ treij de ani, pe vremea lu’ Ceaușescu se căuta «Mouton Dore», pentru clasicul «alendelon» care-l voiau bărbații, și pentru femei, cu părul p-afară. C-așa-s femeile, cu părul p-afară”, se distrează moșul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea „alendelonului”

La el, un „alendelon” făcut la comandă, cu pielea negustorului, te duce în 1000 de lei, că intră-n el vreo zece piei și mai depinde și de „măsurile” clientului, că dacă are 150 de kile se schimbă treaba. În mall-uri, poți găsi aceeași marfă dar la 1500-2000 de lei. Ianke suspină: „Depinde de firmă...”.

Își face de lucru cu sculele sale. Nu-s multe: cuțitul cu lame de blănărie, un clește „de bătut” și o mașină de cusut Singer – la fel de veche ca a vecinului plăpumar. Mai are și alta „Excesor”, mai nouă, da’ tot pe cea la pedală o preferă, că așa s-a învățat.

Se plânge, ca toți bătrânii: „Meseria a fost bănoasă, odată. Da’ acu’ s-a cam pierdut... Lumea își ia blănuri de-a gata, din magazine. De comandă nu prea se mai face. Io fac mai mult reparații și transformări. Noroc că am zece milioane pensie și mai vin p-aici să-mi fac de lucru”, te pune pe gânduri maistrul blănar de școală veche.

Ecologia a distrus blănăria

„Ianke” spune, cu tristețe, că piața a fost „omorâtă” de blănurile sintetice: „Ne-au omorât ăștia, ecologiștii, că să nu se mai împuște animale. Păi, o blană sintetică, de plastic, durează vreo doi ani și gata. Una naturală te ține o viață-ntreagă!”.

Și, uite-așa, îi mai trec pragul prăvăliei de pe strada Traian doar doamne în vârstă, simandicoase, cu blănuri aduse doar pentru reparații: „Dacă nu li le-aș repara eu ar ajunge la gunoi. Ca mine, în București, mai sunt maxim zece. Poate mai puțin...”.