Profesorul universitar Mircea Oprean a dezvăluit că dictatorul Nicolae Ceaușescu a gândit întotdeauna „pe plan lung, la nivel înalt”. Din acest motiv, el a solicitat reabilitarea clădirii Palatului Cotroceni, în speranța că regina Marii Britanii va veni în vizită în România.

„Ceaușescu a refăcut Palatul Cotroceni pentru că spera ca Regina Elisabeta a Angliei să vină în România și să îi întoarcă vizita. Omul acesta (n. red. Nicolae Ceaușescu) a gândit pe plan lung, la nivel înalt”, a spus profesorul universitar Mircea Oprean.

Vizita dictatorului Ceaușescu în Anglia

În ciuda faptului că România se afla sub conducerea unui dictator, cuplul Ceaușescu a fost primit în vizită în Marea Britanie de către regina Elisabeta a II-a, în anul 1978. Cei doi soți au vizitat-o pe regină în luna iunie a anului ’78. Ceremoniile dedicate dictatorului Ceaușescu au durat trei zile, iar cei doi soți au fost primiți cu steagurile tricolore fluturând.

Vizita a fost pusă la cale de Guvernul Marii Britanii, însă se pare că regina Elisabeta a II-a nu a fost de acord cu aceasta. Jurnalistul și biograful regal Robert Hardman a susținut în documentarul „Regina noastră: în interiorul Coroanei” că Elisabeta a II-a era la plimbare, pe când l-a zărit pe dictatorul român și s-a ascuns.

”Cu ocazia șederii lui Ceaușescu și a soției sale Elena, Regina a ieșit cu trăsura la o plimbare în grădinile palatului și l-a văzut pe Ceaușescu venind”, a relatat Hardman. ”S-a gândit atunci: Chiar nu vreau o discuție cu el”, așa că pentru prima și ultima dată în viață, s-a ascuns într-un tufiș în grădinile palatului pentru a-și evita invitații”, a susținut jurnalistul.

”Regina a avut de-a face cu multe persoane foarte diferite, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea”, afirmă fostul ministru de externe, Lordul David Owen în documentar. ”A lăsat să se înțeleagă destul de clar că nu-i place vizita”.

Nu se știe dacă dictatorul român a observat gestul reginei, însă cu siguranță a demonstrat neplăcerea reginei Marii Britanii de a discuta cu Ceaușescu.

 Cine este Mircea Oprean

Mircea Oprean a fost ginerele soților Ceaușescu. A fost căsătorit cu Zoia Ceaușescu, fiica lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu.

Viața sa profesională este legată de cariera universitară pe care a început-o acum mai bine de 46 de ani de zile.

A stat la închisoare mai bine de șapte luni, în anul 1990, în urma unor acuzații de „subminarea economiei naționale”.

Mircea Oprean este profesor universitar la Universitatea Politehnica din București și a fost membru al echipei care a proiectat primul motor românesc hibrid.