Astfel, peste 6.500 de case şi un aeroport au fost deteriorate de vânturile puternice care au însoţit taifunul, în timp ce unele case din lemn au fost complet distruse.

Printre victime s-au numărat patru persoane care s-au înecat în urma inundaţiilor, în timp ce traversau un râu ieşit din matcă în provinciile estice Sorsogon, Camarines Sur şi Quezon, iar cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma căderii de copaci în provinciile Mindoro Oriental, Marinduque, Leyte şi Quezon, a precizat poliţia.

Doi bărbaţi au murit după ce au suferit atacuri de cord în provincia Mindoro Oriental, iar un pescar a fost lovit de fulgere. O persoană a fost electrocutată în Camarines Sur, în timp ce un alta a murit din cauza hipotermiei din Quezon.

Circumstanţele morţii altor 3 victime în Sorsogon, Marinduque şi Mindoro Oriental urmează să fie stabilite, a adăugat poliţia.

Alte 18 persoane au fost rănite, iar două sunt în continuare date dispărute, a precizat poliţia.

Kammuri s-a transformat într-o furtună tropicală pe măsură ce s-a îndepărtat de Filipine, a declarat biroul meteo local în ultimul său buletin.

Furtuna este în prezent însoţită de rafale de 115 km/oră şi de deplasează spre vest, cu 15 km la oră, urmând să părăsească teritoriul filipinez până miercuri seara sau joi dimineaţă, potrivit meteorologilor.

Taifunul a forţat 495.408 de oameni să-şi părăsească locuinţele din zonele afectate, cele mai multe în regiunea estică Bicol şi în provinciile din împrejurimi, a declarat Biroul naţional de reducere a riscurilor în caz de dezastre.

Mai mult de 520 de zboruri locale şi internaţionale au fost anulate din cauza închiderii marţi, timp de 12 ore, a Aeroportului Internaţional Ninoy Aquino din Manila, fiind afectaţi 150.000 de pasageri, au indicat oficialii.

Aeroportul s-a redeschis, iar autorităţile au precizat că speră ca zborurile să revină la normal miercuri.

Cursurile şcolare au rămas suspendate în unele zone.

Kammuri, numit local Tisoy, este al 20-lea ciclon care loveşte Filipine anul acesta, potrivit meteorologilor.

Una dintre cele mai puternice furtuni din memoria recentă, taifunul Haiyan a lovit ţara în noiembrie 2013, ucigând peste 6.300 de persoane şi strămutând alte peste 4 milioan, anunță Agerpres.