Evenimentul Zilei > International > Taifunul Phanfone a devastat insulele paradisului. Zeci de mii de persoane au fost evacuate
Taifunul Phanfone a devastat insulele paradisului. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Taifunul Phanfone a devastat insulele paradisului. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Un taifun care a lovit de Crăciun o zonă turistică din centrul insulelor Filipine, s-a soldat cu cel puțin 16 morți, au declarat joi autoritățile de la Manila.

Taifunul Phanfone, cu vânturi de aproximativ 195 de kilometri pe oră, a luat pe sus acoperișurile caselor și a răsturnat stațiile electrice din zonele în care a trecut miercuri, în Filipine.

Deoarece rețelele de internet și telefonie mobilă sunt încă întrerupte în unele zone afectate, nu a fost posibilă o evaluare completă a pagubelor făcute de Phanfone, nici măcar joi dimineață.

Totuși, se știe sigur că nu mai puțin de 16 persoane au fost ucise în sate și orașe din regiunea Visayas, aflată în centrul Insulelor Filipine, potrivit oficialilor Agenției filipineze pentru Situații de Urgență.

Taifunul Phanfone a afectat, de asemenea, staţiunile Boracay și Coron, dar și alte destinații de vacanță foarte cunoscute pentru plajele lor cu nisip alb și deosebit de populare printre turiștii străini.

Aeroportul de la Kalibo, care deservește orașul Boracay, a fost grav afectat.

Deși mult mai slab decât super-taifunul Haiyan – cea mai gravă furtună din țară, care s-a soldat cu peste 7.000 de morți și dispăruți în 2013 – Phanfone a avut aproximativ același traseu.

„Se poate spune că este fratele mai mic al lui taifunului Haiyan. Este mai puțin distructiv, dar a urmat o traiectorie similară”, a declarat pentru AFP doamna Cindy Ferrer, purtător de cuvânt al autorităților în regiunea Visayas, din vestul țării.

Zeci de mii de oameni din țara majoritar catolică au fost nevoiți să-și părăsească locuințele miercuri, situație care le-a stricat complet sărbătorile de Crăciun.

Mulți alții nu au putut să se întoarcă la familiile lor, transporturile cu feribotul sau pe calea aerului fiind suspendate.