Tăiere porcului de Crăciun. Cât de reale sunt zvonurile privind interzicerea acestei tradiții

Tăiere porcului de Crăciun. Cât de reale sunt zvonurile privind interzicerea acestei tradițiiPorc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tradiția porcului a stârnit o mulțime de controverse în ultima perioadă, iar acum s-a aflat dacă aceasta va fi interzisă sau nu în România.

Tăierea porcului de Crăciun este o tradiție care nu trebuie interzisă şi nu se va interzice niciodată în România, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. El consideră că ideea acordării de tichete pentru achiziţia de carne este o prostie și că există alte soluții mai bune.

Tăierea porcului de Crăciun, o tradiție ce nu va fi interziză

„Porcul nu trebuie să fie interzis, este o tradiţie. Şi eu voi merge de sărbători la părinţi şi tatăl meu, care chiar dacă este cadru didactic ieşit la pensie, ne creşte trei porci - unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete încurajăm consumul de carne de porc din străinătate”, a spus Barbu.

Florin Barbu, despre plafonarea prețurilor

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la o serie de alimente de bază, ministrul Agriculturii a susţinut că efectele aplicării Ordonanţei specifice s-au văzut și că prețurile s-au temperat.

Ordonanţa privind plafonarea produselor comerciale are două două caracteristici: în primul rând s-a plafonat creşterea la alimente şi, practic, alimentele n-au mai crescut în România. Lucrul acesta este dat şi de indicele naţional de statistică, pentru că, în septembrie 2022, când aveam această Ordonanţă erau plus 25% creşteri la alimente, iar în momentul de faţă sunt cu minus 5%.

Florin Barbu, despre porcul de Crăciun

Legi de Crăciun. Se interzice sau nu porcul în România. sursa foto: Florin Barbu / facebook

Lucrul acesta arată că preţurile s-au temperat prin aplicarea acestei Ordonanţe şi, mai mult de atât, au şi scăzut. Putem face o comparaţie şi chiar voi ieşi în data de 13 (decembrie 2023, n.r.) să arătăm exact cum au scăzut preţurile atunci când aveam Ordonanţă şi când nu aveam Ordonanţă. Vă voi pune la dispoziţie toate aceste date şi mi-aş dori foarte mult să promovăm acea Ordonanţă, acele produse care sunt în acea Ordonanţă şi să le arătăm oamenilor cum erau preţurile în 2022 şi cum sunt în 2022”, a spus Florin Barbu.

Ajutor pentru fermierii şi producătorii locali

Ministrul a mai spus că dorește să integreze fermierii şi producătorii locali în marile magazine. El a declarat că românii trebuie să mănânce preparate tradiționale și să își iubească țara. „Casa Unirea” va achita pe loc producătorilor locali produsele să poată să-şi desfăşoare activitatea.

„Prin „Casa Unirea” ne dorim integrarea procesatorilor şi producătorilor români tradiţionali să-i integrăm în marile lanţuri de magazine. Facem acest lucru prin anumite reţete. Noi vom eticheta toate produsele româneşti cu „Casa Unirea”, bineînţeles, şi cu zona de unde provin acestea. Vrem să integrăm fermierii şi producătorii locali în marile magazine.

„Casa Unirea” va achita pe loc producătorilor locali produsele să poată să-şi desfăşoare activitatea şi tot „Casa Unirea” rămâne să-şi încheie contractele cu retailerii. Facem acest efort financiar, pentru că trebuie să venim în sprijinul lor, trebuie să le dăm partea financiară de care au nevoie.

Cred că rolul cel mai important în România este să gustăm tradiţia, să mâncăm româneşte, să cumpărăm româneşte, să trăim şi să iubim această ţară pe care o avem şi pe care bunul Dumnezeu ne-a dat-o”, a menţionat oficialul, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News