Evenimentul Zilei > International > ŢĂCĂNITUL SOVIETIC care ÎŞI FIERBE DUŞMANII şi PROTEJATUL a cărui NEPOATĂ SNOABĂ se plictiseşte la Paris l Foto
ŢĂCĂNITUL SOVIETIC care ÎŞI FIERBE DUŞMANII şi PROTEJATUL a cărui NEPOATĂ SNOABĂ se plictiseşte la Paris l Foto

ŢĂCĂNITUL SOVIETIC care ÎŞI FIERBE DUŞMANII şi PROTEJATUL a cărui NEPOATĂ SNOABĂ se plictiseşte la Paris l Foto

Fost lider sovietic, preşedinte nonstop, fan al eliminării rivalilor politici prin metode barbare şi invizibil pentru marile puteri ale lumii, care îi permit să încalce drepturile omului fără nicio remuşcare. Cam aşa ar putea fi tuşat portretul robot al actualului preşedinte al Uzbekistanului, Islam Karimov. Şi protejatul lui, premierul Shavkat Mirziyoyev, este un fan al schingiuirilor înspăimântătoare.

Conform bbc.com, dominaţia lui Karimov a început în 1989, când a devenit lider al Partidului Comunist, sub atenta oblăduire a Uniunii Sovietice. Anii ce au urmat l-au ajutat să îşi consolideze puterea. Odată devenit preşedinte, Karimov a avut grijă să-şi permanentizeze mandatele, astfel că timp de 25 de ani a fost în fruntea ţării unde opoziţia politică nu există nici măcar în dicţionare.

O poveste care circulă în jurul acestui personaj odios s-a derulat în urmă cu doi ani. Atunci apăruse o variantă pentru spargerea lanţului dominant al dictatorului: fiica lui cea mare, Gulnara. Subiectul a fost “rezolvat” rapid odată cu vestea implicării acesteia în acte de corupţie. În 2014, Gulnara era arestată la domiciliu, iar ieşirea din graţiile lui Karimov a fost conectată şi cu o presupusă rivalitate pe care ea ar fi avut-o cu şeful Serviciului de Securitate uzbek, Rustem Inoyatov.

Tot nişte jurnalişti britanici, de data aceasta de la dailymail.co.uk, au adus numele lui Karimov în prim-plan. Diora Usmanova, nepoata prim-ministrului Shavkat Mirziyoyev – fidel supus al preşedintelui – a fost subiectul unui articol în care au fost oferite detalii despre snobismul tinerei de 27 de ani.

Poreclită “The Uzbek Marie Antoinette” de publicaţia din Anglia, aceasta este cunoscută pentru lanţul de magazine care comercializează rochii pentru fetiţe în valoare de 5.000 de lire sterline. În plus, stilul de viaţă luxos, opulenţa expusă în sute de fotografii şi părerile acesteia despre viaţa la Paris şi în Elveţia, i-au atras numeroase critici. “Am intrat în depresie la Paris după numai o săptămână. Parisul este plictisitor. Moscova este mai amuzantă. (…) După două luni de viaţă în stil elveţian, m-am trezit îmbrăcată într-un pulovăr supradimensionat şi ieşind din casă purtând papuci”, au fost câteva dintre comentariile postate de Diora Usmanova pe o reţea de socializare unde are peste 100.000 de mii de fani.

Referindu-se la accesele de snobism ale Diorei, jurnaliştii britanici au amintit, printre altele, şi de ororile comise de preşedintele Islam Karimov. Conform acestora, şeful de stat îşi fierbe pur şi simplu duşmanii politici până când mor. De inamicii ideologici se ocupă prim-ministrul Shavkat Mirziyoyev, care îi terorizează conform unor reţete desprine parcă din torturile Inchiziţiei. Exemplificator este cazul profesorului de matematică Eshniyoz Hamzayev, mort din cauza bătăii primite la ordinul lui Mirziyoyev. Acesta este responsabil şi pentru torturarea, mutilarea şi uciderea unui tânăr de 18 ani, care era nepotul unui disident uzbek, un profesor de literatură pe nume Jamal Mirsaidov. Acestea sunt câteva dintre secretele negre ale unei familii ale cărei rădăcini dominante s-au extins până la cel mai înalt nivel naţional şi internaţional.

Sursă foto: ro.pinterest.com, dailymail.co.uk