Ițele desecretizării protocoalelor dintre DNA și SRI par să se încurce mai mult cu fiecare zi. În timp ce Comisia de Control a SRI va verifica veridicitatea acestora, iată că Daniel Morar, fost procuror şef al DNA, actualmente judecător CCR, a decis să rupă tăcerea.

Mai exact, acesta a mărturisit, într-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei, că atâta vreme cât a fost şef la DNA, protocolul semnat în 2009 nu a fost agreat, dar nici aplicat sau respectat. Morar a mai devoalat că, atât timp cât a condus DNA nu au existat echipe comune de lucru cu SRI în activitatea de cercetare penală.

Reamintim că SRI a publicat vineri protocolul de colaborare cu Parchetul General, după ce reprezentanţii PG au anunţat că în urma unei analize au ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului semnat în 2009.

 

CINE MINTE în scandalul PROTOCOALELOR SRI-DNA. Morar, REPLICĂ EXPLOZIVĂ pentru Kovesi. „Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să analizeze și să decidă…”

 

Redăm editorialul scris de jurnalistul Rorin Roșca Stănescu:

„Va fi cel mai succint demers editorial marca SRS. Vă prezint noi dovezi ale colaborării, conlucrării, cum spune Laura Codruța Kovesi sau simbiozei, cum spun eu, între SRI, procurori și judecători. Dovezi foto. Și un document exploziv despre soția generalului Florian Coldea. Asta pentru moment. Săptămâna Patimilor nu s-a încheiat. Vor urma și altele. Statul paralel va fi călcat cu trenul. Ceea ce veți afla și veți vedea sunt probe furnizate de maiorul SRI Daniel Florea. Care astăzi trage ponoasele pentru că, în urmă cu mai mulți ani, înțelegând că se încalcă legea, a încercat să împiedice mizeria.

Fotografiile de mai jos datează din 2014. Unele sunt făcute la Institutul de Tehnologii Avansate al Serviciului Român de Informații, altele într-un sediu al Curții de Apel București. Și unele și altele reprezintă instantanee ale taberelor de instruire organizate de SRI cu judecători și procurori. Este doar începutul. Pe țeavă sunt și alte instantanee. Și alte documente.

Aceste imagini ne dovedesc cât de adevărat este subiectul pe care l-am dezvoltat a doua oara ieri. SRI organiza aceste tabere de instruire în baza protocoalelor și ele nu au reprezentat altceva decât numere de dresaj ale Justiției și modalități prin care au fost stabilite vulnerabilități ale procurorilor și judecătorilor.

Îl mai vedeți, oameni buni, pe generalul SRI, Dumitru Dumbravă, cel care a condus Departamentul Juridic și a declarat că, pentru principalul serviciu secret al țării, Justiția reprezintă un „câmp tactic”. Astăzi este secretar general al Serviciului Român de Informații. Și, în fine, în imaginile pe care le prezint, îl mai vedeți pe faimosul general Banias, șeful interceptărilor de la DNA.

În fine, pentru delectarea cititorilor, mai prezint un document exploziv. Dovada că, în urma acestor traininguri, unul dintre instructorii acestor școli dedicate procurorilor și judecătorilor a fost doamna Ioana Doina Coldea, soția generalului Florian Coldea, care a condus operativ SRI. Doamna Coldea a fost ciuruită. A câștigat o nimica toată. Prezentăm unul dintre ordinele de plată ale doamnei general, care în final a încasat echivalentul a 11 mii de euro pentru trainingul cu judecători și procurorii. Întrucât această doamna a condus și conduce serviciul de testare psihologică al SRI, presupun că a primit banii în schimbul testării aptitudinilor judecătorilor și procurorilor pentru colaborarea cu serviciul secret.

Iar în zilele următoare veți afla și de unde au venit banii. Și vă veți cruci”, a concluzionat jurnalistul.

Controversele în cazul desecretizării protocoalelor DNA-SRI continuă

După ce SRI a decis vineri să facă public protocolul de colaborare încheiat cu Parchetul General, au apărut mai multe ipoteze cu privire la o presupusă modificare a documentului.

Este vorba de o diferență care apare într-una dintre paginile documentului publicat de Serviciu. Urmare scandalului declanșat, Claudiu Manda, șeful Comisiei SRI a declarat duminică seara, la Antena3, că se vor face verificări în Comisia de Control a SRI în legătură cu veridicitatea documentelor prezentate de Serviciul Român de Informații.

„Vom face verificari la Comisia SRI. Noi nu am analizat încă protocoalele ca să putem sa formulăm o propunere Comisiei și apoi să o prezentam Parlamentului. Nu as vrea să mă pronunt in spatiul public inainte sa analizam in fata Comisiei documentele. Pentru noi este foarte important sa intelegem care erau competentele fiecareia dintre instituții. Mai exact, în prima ședinta a Comisiei, miercuri după-amiază ne vom întâlni să discutăm toate aceste elemente”, a declarat Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control a SRI la Antena3.