Evenimentul ZileiActualitateSute de amenzi pentru românii care au ieșit duminică seară la proteste împotriva restricțiilor

Sute de amenzi pentru românii care au ieșit duminică seară la proteste împotriva restricțiilor

Sute de amenzi pentru românii care au ieșit duminică seară la proteste împotriva restricțiilor
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat luni că Jandarmeria a aplicat 29 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor sanitare în cazul persoanelor care au protestat în noaptea de duminică spre luni în Bucureşti faţă de noile restricţii dispuse pentru limitarea răspândirii Covid-19.

Câte amenzi au încasat românii care au protestat faţă de restricţii? Sumă imensă. Într-o intervenţie pentru Agerpres, prefectul Capitalei a precizat că amenzile au fost date în special organizatorilor. „Nu le-aş face eu publicitate, evident că au fost identificaţi, nu aş dori să-i numesc, au fost şi din zona politică”, a declarat Alin Stoica.

Acesta a mai spus că printre motivele pentru care au fost aplicate amenzile se numără încălcarea prevederilor privind interzicerea deplasării persoanelor în afara locuinţei după ora 20:00.

„De asemenea, hotărârea din Legea 55 cu privire la organizarea manifestaţiilor a fost şi ea încălcată, pentru că au fost peste 100 de oameni. Din informaţiile pe care le am, au fost aproximativ până în 800 de oameni în tot Bucureştiul.

Important este, cred eu, să le transmitem oamenilor că respectarea acestor măsuri are ca scop nu îngrădirea unor libertăţi, pentru că, de fapt, asta au reclamat – că s-au îngrădit libertăţi… Nu acesta e scopul măsurilor, ci protejarea sănătăţii oamenilor şi, dacă ne pasă de bucureşteni, trebuie să avem acest mic disconfort. Sunt milioane de oameni care respectă aceste reguli şi cărora le mulţumim că se conformează în mod voluntar regulilor respective”, a completat prefectul Capitalei.

Câte amenzi au încasat românii care au protestat faţă de restricţii?

Altefl, el a anunţat că dacă incidenţa infecţiilor cu Covid-19 va depăşi 7,5 la mia de locuitori, va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Mai departe, instituţia citată va pune în aplicare măsurile prevăzute în această situaţie.

În prim-plan vor fi interzicerea deplasărilor în afara locuinţei după ora 20:00, cu câteva excepţii bine justificate, dar şi reducerea programului agenţilor economici până la ora 18:00, pe toată durata săptămânii, nu doar vineri, sâmbătă şi duminică, cum este în prezent.

În acelaşi context, Jandarmeria Română a comunicat ce măsuri a luat după protestele faţă de restricţii din 24 de localităţi. În şapte dintre acestea s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, adică 100 de persoane.

Astfel, au fost înregistrate 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 99.000 de lei. Cei vizaţi au fost atât organizatorii manifestărilor, cât şi participanţii. Imaginile surprinse vor fi analizate pentru a fi identificate şi sancţionate toate persoanele care au încălcat legea.

În Bucureşti au fost înregistrate 29 de amenzi. Majoritatea au fost date pentru părăsirea locuinţei în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă.

Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă

Într-un comunicat de presă transmis luni, Jandarmeria Română arată că a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele ce au avut loc, duminică. Echipele de dialog ale Jandarmeriei i-au informat pe participanţi despre prevederile legale în vigoare, dar şi consecinţele legale ale nerespectării acestora.

„Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor şi participanţilor 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară.

În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea şi sancţionarea tuturor persoanelor care au încălcat legea. Facem precizarea că, pe timpul stării de alertă, numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară”, a transmis Jandarmeria Română.

La rândul, lor cei din Jandarmeria Bucureşti au remis un comunicat de presă: „Am asigurat, permanent, măsurile de ordine şi siguranţa participanţilor la această manifestaţie.

14.000 lei, valoarea amenzilor din Bucureşti

Prin elementele noastre de dialog, am adus la cunoştinţă prevederile legale în vigoare şi am îndemnat la respectarea lor. Totodată, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 29 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.000 de lei, astfel:

– 26 de sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, pentru nerespectarea interdicţiei de a părăsi locuinţa în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă, în valoare totală de 13.000 lei;

– 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară de către participanţi, în valoare totală de 1.000 de lei.”

Proteste împotriva restricțiilor, în mai multe orașe ale României. 1.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului. VIDEO

Românii sfidează restricțiile. Sute de persoane protestează la Constanța și Cluj: „Vrem să muncim”

Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă restricțiile. Polițiștii și jandarmii sunt pe stradă

Protest spontan la Arad, împotriva noilor restricții


Accesează: