Suspiciuni cu privire la procedura de selecție a judecătorului TribunaluluI UE. Pentru cine ar fi aranjat postul. Surse

Suspiciuni cu privire la procedura de selecție a judecătorului TribunaluluI UE. Pentru cine ar fi aranjat postul. Surse

Suspiciuni de aranjamente la procedura de selecție a candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

Două dintre persoanele care aspiră la funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, sunt considerați apropiați ai miniștrilor Stelian Ion (Justiție) și Bogdan Aurescu (MinisteruL Afacerilor Externe).

România trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de judecător la Tribunalul UE, după ce mandatul unuia dintre cei doi magistrați desemnați de statul român expiră în luna octombrie.

Între cei care își doresc acest post se află Horațiu Radu, secretar general în cadrul Ministerului Justiției, considerat un apropiat al lui Stelian Ion și Ion Gâlea, fost ambasador și director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, despre care se spune că ar fi un amic al ministrului Bogdan Aurescu.

Potrivit unor informații ajunse în posesia Evenimentului Zilei, sunt șanse mari ca viitorul candidat să fie ales dintre cei doi deși, pentru etapa de interviu, au fost selectați un număr de 14 persoane care au întrunit condițiile de participare.

Miza postului de Judecător la Tribunalul Uniunii Europene este salariul de aproximativ 20.000 de euro lunar.

Sorții îl dau ca favorit pe Ion Gâlea

Sursele Evenimentului Zilei arată că, pentru a ușura calea unuia dintre cei doi candidați, respectiv Ion Gâlea (foto), în comisia de selecție au fost numiți doi secretari de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu, coleg de catedră cu Ion Gâlea, s-a “extras” din comisie spunând că are prea multe legături (carieră universitară și MAE) cu acesta pentru a putea fi considerat obiectiv.

Pe de-o parte este vorba despre Daniela Gîtman, secretar de stat pentru relații interinstituționale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Cel de-al doilea secretar de stat este Dănuț Sebastian Neculăescu. Pe lângă aceștia, din comisie mai face parte și profesorul Ștefan Deaconu, coleg la Facultatea de Drept cu Ion Gâlea.

Interviul în urma căruia va fi desemnat viitorul candidat se va desfășura în perioada 8-9 iunie 2021, în sistem de videoconferință.

În aceste condiții, având în vedere componența comisiei de selecție, nu ar fi exclus ca viitorul candidat al României pentru postul de judecător la Tribunalul UE să fie fostul ambasador Ion Gâlea.

Miza concursului de selecție un post bine plătit

Unul dintre cele două posturi de judecător român la Tribunalul Uniunii Europene se vacantează începând cu data de 7 octombrie 2021. În acest context, România trebuie să transmită o propunere pentru postul vacant de judecător până la finalul lunii iunie 2021. Mandatul viitorului judecător va acoperi perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022.

Drept urmare, a fost inițiată procedura de selecție a viitorului candidat, iar prima etapă a selecției, de analiză a dosarelor celor interesați de post, s-a încheiat pe 21 mai 2021. În etapa a doua, de interviu, au fost promovați un număr de 14 concurenți, între care cei doi enumerați mai sus.

Răzvan Horaţiu Radu este secretar general în Ministerul Justiției și este văzut drept un apropiat al ministrului Stelian Ion. Ministrul a fost cel care l-a promovat în această funcție.  Răzvan Horaţiu Radu a fost procuror general adjunct al procurorului general și a candidat pentru șefia Parchetului General. A fost învins de Gabriela Scutea.

Despre Ion Gâlea se spune că a fost promovat, la fel ca și Bogdan Aurescu, în Ministerul Afacerilor Externe de fostul premier Adrian Năstase (PSD), căruia i-au fost asistenți.  De altfel, Adrian Năstase, Bogdan Aurescu și Ion Gâlea și-au pus semnătura pe o lucrare de „Drept Internațional contemporan”.