Se va încheia la tribunal divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană?
- Ovidiu Drugă
- 11 septembrie 2020, 04:30
Uniunea Europeană a convocat joi o reuniune extraordinară la Londra referitoare la proiectul de lege controversat privind acordul de Brexit. E un text care încalcă dreptul internațional, se plâng europenii.
"E vremea explicațiilor: Londra găzduiește joi, 10 septembrie, o reuniune de urgență cu Uniunea Europeană pentru a-și justifica dorința de a reveni asupra acordului de Brexit. Proiectul de lege britanic publicat miercuri a semănat zâzanie în plină fază finală de negocieri complicate privind viitoarea relație dintre Regatul Unit si cei 27.
Cu acest text, guvernul britanic intenționează să meargă împotriva unei părți a acordului de Brexit încheiat în ianuarie și-și recunoaște intenția de a încălca dreptul internațional. Decizia este văzută prost de europeni, care au convocat o reuniune extraordinară a comitetului mixt însărcinat să supervizeze aplicarea textului.
Vicepreședintele Comisiei Europene, slovacul Maros Sefcovic, a sosit joi dimineață la Londra pentru a se întâlni cu ministrul de stat britanic Michael Gove ca „să obțină clarificări de la Regatul Unit în ce privește aplicarea deplină și totală și la data prevăzută a acordului de retragere”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului european, Éric Mamer, pe Twitter.
Această creștere a tensiunilor subminează o nouă sesiune de negocieri contra cronometru cu UE, care ar trebui să se finalizeze în săptămânile următoare pentru a defini modalitățile de cooperare în materie comercială și de securitate în special, între foștii parteneri, la finalul unei perioade de tranziție post-Brexit care se încheie la sfârșitul lui decembrie.
Negocierile se blochează, împiedicându-se în special de pescuit și de condițiile de concurență echitabilă și trezesc teamă de un „no deal” distrugător pentru economie. Timpul presează, Bruxellesul dorind un acord până la sfârșitul lui octombrie, pentru a permite o ratificare a lui la termen. Boris Johnson a avertizat că în lipsa unui acord până la summitul european din 15 octombrie, el se va mulțumi cu un „no deal”.
Posibilă acțiune în justiție
„Cred că guvernul britanic trebuie să acționeze pentru a reinstaura încrederea și a-i liniști semnificativ pe negociatorii europeni”, a declarat prim-ministrul irlandez, Michael Martin, într-un interviu pentru ”Financial Times”, joi. „Colegii noștri din Europa, în special cei care poartă negocierile, se întreabă acum dacă el are voința sau nu de (...) a încheia un acord – și asta este o problemă gravă”.
Dacă în ciuda tuturor lucrurilor Regatul Unit perseverează și semnează, el riscă o acțiune a UE care l-ar putea duce în fața Curții Europene de Justiție, potrivit unui document de lucru al ambasadorilor din UE, văzut de AFP.
Frontiera irlandeză în centrul tensiunilor
Controversatul proiect de lege britanic privind piața internă vrea să revină „foarte specific și limitat”, potrivit Londrei, pe protocolul privind Irlanda de Nord, care definește regimul vamal al acestei provincii britanice.
Acest text urmărește să garanteze absența unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE, și să evite reapariția tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de “tulburări”, până la semnarea acordului de pace din Vinerea Mare în 1998.
Reinstituirea unor controale vamale trezește teama de o revenire a tensiunilor. Este vorba de “a proteja țara noastră contra interpretării extreme sau iraționale a protocolului, care ar putea duce la o frontieră în Marea Irlandei într-un mod care, după părerea mea, ar prejudicia interesul acordului din Vinerea Mare și ar fi dăunător intereselor păcii în țara noastră”, și-a justificat demersul prim-ministrul Boris Johnson în fața deputaților, miercuri.
Decizia britanică a provocat o ploaie de critici, până și în tabăra conservatoare, la putere, inclusiv din partea foștilor șefi de guvern Theresa May și John Major. Acesta din urmă estimează că Regatul Unit “și-ar pierde reputația de a-și onora promisiunile”, ar pierde “ceva ce nu are preț și pe care nu-l vom recupera poate niciodată”.
Manevra ar putea sabota negocierile Regatului Unit cu alte țări, în special cu Statele Unite, cu care intenționează să obțină un acord de liber-schimb ambițios înainte de sfârșitul anului", scrie france24.com.
Traducere: Rador