Surpriză din Africa de Sud: A trecut valul Omicron? Restricțiile au fost relaxate

Surpriză din Africa de Sud: A trecut valul Omicron? Restricțiile au fost relaxate Sursă: arhiva EVZ

Africa de Sud a ridicat restricțiile legate de carantinare pe timpul nopții. Autoritățile din teritoriu susțin că țara ar fi putut depăși vârful celui de-al patrulea val de infecții cu virusul SARS-COV-2. Deși este foarte transmisibilă, varianta Omicron a înregistrat rate de spitalizare mai mici decât în valurile anterioare, arată o declarație guvernamentală.

Este posibil ca valul Omicron să fi atins deja apogeul, a transmis Africa de Sud. Guvernul țării a precizat că în teritoriu s-a înregistrat „o creștere marginală a numărului de decese” COVID-19, iar rata de spitalizare a fost mai mică decât în alte valuri ale pandemiei de coronavirus.

Numărul infecțiilor și al spitalizărilor a scăzut

Varianta Omicron, raportată pentru prima dată de Africa de Sud luna trecută, se răspândește rapid însă în alte teritorii ale planetei, fapt care a condus la impunerea unor restricții dure la nivel internațional.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la un „tsunami” de infecții cauzate de variantele Delta și Omicron care ar putea copleși sistemele de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar în Africa de Sud, o declarație făcută după o reuniune specială a cabinetului arată că numărul cazurilor de infectare și a ratele de internare în spital au scăzut în aproape toate provinciile din țară, potrivit BBC.

Pentru săptămâna care s-a încheiat pe 25 decembrie 2021, numărul de infectări confirmate a fost de 89.781 - în scădere față de 127.753 raportate în săptămâna precedentă.

Africa de Sud ridică restricțiile

Modificările anunțate de autoritățile din Africa de Sud se referă la ridicarea restricțiilor de circulație între miezul nopții și ora 04:00. De asemenea, comercianților li se va permite să vândă alcool în conformitate cu regulile normale de acordare a licențelor, fără a-și mai opri activitatea la ora 23:00.

Țara are în continuare „capacitate de rezervă pentru admiterea pacienților, chiar și pentru serviciile de sănătate de rutină”, în ciuda valului Omicron, au declarat oficialii, potrivit sursei citate.

Publicul este în continuare îndemnat să se vaccineze și să respecte protocoalele de sănătate publică, inclusiv purtarea obligatorie a măștilor de protecție.

Întrunirile rămân limitate la 1.000 de persoane în interior și la 2.000 în exterior sau la 50% din capacitatea localului pentru a se permite asigurarea distanțării sociale.

Consiliul Național de Comandă al Coronavirusului (NCCC) va monitoriza situația și va face ajustări dacă este necesar sau dacă presiunea din spitale crește, au declarat oficialii.

Africa de Sud a înregistrat aproape 3,5 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 90.000 de decese în timpul pandemiei - mai mult decât orice altă țară din Africa.

Măsuri restrictive la nivel internațional

În contextul infectărilor cu varianta Omicron, guvernele au impus o serie de măsuri dure de restricție. Unele dintre ele le-au înăsprit în ultimele zile, altele le-au relaxat.

Israelul a aprobat vaccinarea cu a patra doză anti-COVID-19, a anunțat ministrul Sănătății; țara a raportat joi cel mai mare număr de cazuri de infectări din luna septembrie până în prezent.

Franța a raportat mai bine de 200.000 de cazuri de îmbolnăviri pentru a doua zi consecutivă și a impus obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile exterioare începând cu noaptea de Anul Nou.

În India, o creștere a numărului de infecții cu coronavirus a determinat guvernul să înăsprească restricțiile, inclusiv carantinarea nocturnă în toate orașele mari.

Germania a anunțat că va ridica regulile stricte de călătorie pentru persoanele care sosesc din țările cele mai afectate de Omicron la începutul lunii ianuarie, inclusiv Marea Britanie.

Portugalia a redus perioada de autoizolare pentru cazurile asimptomatice de Covid și de contact de la 10 la șapte zile.