Super-veste pentru românii cu pensii la Pilonul II. Record istoric al Bursei de la București. Câți bani s-au strâns în conturi

Super-veste pentru românii cu pensii la Pilonul II. Record istoric al Bursei de la București. Câți bani s-au strâns în conturi Sursa foto: Arhiva EVZ

Veste excelentă pentru milioanele de români care au pensiile la Pilonul II. Bursa de la București a atins un record absolut, la 13 ani de la înființarea Pilonului II.

Super-veste pentru românii cu pensii la Pilonul II. Bursa de la București a atins un record al indicelui local de tranzacționare, reușind să urce pentru prima dată peste nivelul din 2008, considerat cel mai mare de până acum.

Super-veste pentru românii cu pensii la Pilonul II. S-au adunat 15,4 miliarde de euro

Sunt 7,6 milioane de români care au conturi la Pilonul II de pensii. În aceste conturi s-au adunat 15,4 miliarde de euro la finalul anului trecut. Banii aceştia s-au acumulat în Pilonul II în ultimii 13 ani. Există peste un milion de conturi cu mai mult de 20.000 de lei.

Fondurile de pensii de la Pilonul II, cele care administrează aceşti bani, investesc în fiecare lună contribuţiile virate de românii care au optat pentru ele. Cea mai mare parte a banilor ajung la Bursă. Evoluţia indicelui BET în ultimul an, din 19 martie anul trecut până acum, indică un record.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bursa de la Bucureşti este prima din regiune care depăşeşte nivelul din 2008

Bursa de la Bucureşti a atins recordul, fiind prima din regiune care depăşeşte nivelul din 2008, dinaintea crizei financiare. Este o creştere cu 3.000 de puncte, dovadă că economiile îşi revin, pe fondul optimismului legat de vaccinare.

Fondurile care administrează banii din Pilonul II investesc sau cumpără obligaţiuni la companiile cu acţiuni tranzacţionate în cadrul Bursei. Randamentul acestora a fost de peste 8% pe an.

În 13 ani, investițiile au adus 3,5 miliarde de euro în conturile românilor

Astfel, în cei 13 ani de funcţionare, aceste investiţii au adus 3,5 miliarde de euro în plus în conturile românilor incluși în Pilonul II. În contextul în care contribuţia e încă mică, doar 3,75% din salariul brut, faţă de 6 cât ar fi trebui să fie. Actualul Guvern a promis că o creşte cu 1 punct până în 2024. Românii care doresc să afle câţi bani au adunat în contul de Pilon II pot intra pe apapr.ro.

Sursa: Știrile Pro TV

Citește și Plata pensiilor pentru decrețeii lui Ceaușescu, o mare problemă. Care este soluția