Evenimentul Zilei > Social > ASF: Nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II)
ASF: Nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II)

ASF: Nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II)

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și consideră că poziția recentă a societății NN Pensii, care a avut o intervenție în spațiul public pe această temă, este \'\'excesivă și neavenită\'\'.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declarațiile din ultima vreme care au făcut referire la o așa-zisă naționalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtășește, precizând că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect. De aceea, poziția recentă a societății NN Pensii, care a avut o intervenție în spațiul public pe această temă, este excesivă și neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuția cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declarații politice", afirmă instituția, într-un comunicat remis miercuri agerpres.ro

ASF subliniază că sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creștere și care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanții la sistem. "În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care privește naționalizarea Pilonului II de pensii", se mai spune în comunicat.

Compania NN Pensii a trimis un email clienților săi în care se preciza că "în ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private". Potrivit informării, drepturile de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari.

"De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apară dreptul tău la proprietate asupra acestor bani", se preciza în email.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.