Evenimentul Zilei > Economie > Plata pensiilor pentru „decrețeii” lui Ceaușescu, o mare problemă. Care este soluția
Plata pensiilor pentru „decrețeii” lui Ceaușescu, o mare problemă. Care este soluția

Plata pensiilor pentru „decrețeii” lui Ceaușescu, o mare problemă. Care este soluția

Pilonul II trebuie întărit prin creșterea contribuțiilor pentru a asigura pensiile în viitor .

Pentru a plăti pensiile actuale, statul trebuie să se împrumute deoarece nu este suficient să ia doar de la cei care muncesc astăzi. Statul trebuie să mai pună bani și să acopere pensiile actuale. Dacă ne uităm în viitor, creșterea pensiilor și creșterea numărului pensionarilor, va falimenta Pilonul I.

„Noi, peste 20, peste 30 de ani, vom avea o pensie foarte, foarte mică pe Pilonul I, de aceea Pilonul II trebuie crescut”, spune analistul financiar Iancu Guda.

Pilonul II, în următorii zece ani, ar trebui întărit prin creșterea contribuțiilor de la 3,75 la sută în prezent la cel puțîn 5-6 la sută, a declarat analistul financiar Iancu Guda.

Astăzi, din salariul brut avut pe cartea de muncă, 25 la sută este CAS. Deci contribuția pentru pensii, din care doar 3,75 la sută se duce către Pilonul II și diferența se duce către Pilonul I. Contribuabilii sunt însă în scădere, din cauza natalitățîi. Asta în timp ce pensionarii sunt în creștere, potrivit proiecțiilor demografice. Pe măsură ce se apropie de anul 2030, „decrețeii” lui Ceaușescu vor ieși la pensie. Iar numărul pensionarilor practic o să explodeze, a explicat Iancu Guda.

Pilonul I nu mai este viabil

„Pilonul I nu mai este sustenabil. Eu consider că ar trebui consolidat Pilonul II prin creșterea acestor contribuții către cel puțin 5 la sută până în 2025 și apoi mai departe, în 2030, chiar 10 la sută, iar Pilonul I să scadă gradual, astfel încât Pilonul I plus Pilonul II să dea întotdeauna un total de 25 la sută. Doar așa putem asigura sustenabilitate pensiilor.

Nouă, cei care contribuim acum, când o să ajungem la pensie, nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile. Iar de aceea trebuie reformat sistemul de pensii din cel contributiv, între generații, către cel în care noi ne plătim propria noastră pensie. Așa se întâmplă peste tot în țările civilizate, n-am fi primii, dimpotrivă. Toate țările, din cauza acelorași probleme cu proiecțiile demografice, au făcut această migrare și pensiile private sunt mult mai consistente în țările dezvoltate decât sistemul public de pensii, care este falimentar”, spune analistul financiar.

În Pilonul II sunt banii care pot fi lăsați moștenire

Administratorii Pilonului II au luat banii din depozite şi i-au investit în titluri de stat. Cele șapte fonduri de pensii au ajuns la 66,3 mld. lei active la final de iulie 2020. Acest lucru înseamnă un plus 7% față de începutul anului. Datele vin de la Autoritatea Financiară de Supraveghere.

Potrivit lui Iancu Guda, analist financiar, decizia fondurilor de pensii de a investi în titluri de stat este o decizie foarte bună. SI nu doar datorită randamentului obținut în această primă jumătate a anului. „Dacă ne uităm de la începutul lansării Pilonului II – mai 2008 -, deci o perioadă de 12 ani, randamentul mediu realizat de cei care administrează pensiile private ale românilor este de 8,42 la sută.

Asta înseamnă că oamenii contribuie pentru ei, pentru pensia lor, și banii aceia produc mai departe, în medie, 8,42 la sută în aceșți 12 ani. Practic, prin comparație cu Pilonul I, unde contribuția noastră se duce către pensionarii actuali, în Pilonul II sunt propriii noștri bani, Îi avem în contul nostru, produc în medie 8,42 la sută și îi putem moșteni. Dacă nu apucăm să consumăm, să cheltuim aceșți bani la pensie ei pot fi lăsăți moștenire” a comentat Iancu Guda.

Piața de capital este mai volatilă

În această perioadă, piața de capital este mai volatilă. Banii din Pilonul II nu se investesc preponderent în piața de capital, deoarece cam 70 la sută se duc în investițîi sigure. Majoritatea sunt titluri de stat sau companii foarte solide, listate la bursă. Iar în această perioadă randamentul obligațiunilor emise de stat este foarte bun.

Comparativ cu păstrarea acestor bani în depozite, cumpărarea de obligațiuni de stat în această perioadă este mult mai eficientă. Este un randament superior pentru beneficiarii acestor pensii. Se vede, într-un an foarte dificil, că randamentul a reușit să fie pozitiv, 7 la sută, Dar și să recupereze pierderile acumulate în lunile foarte dificile, arată analistul financiar.

Odată cu consolidarea Pilonului IImai există un avantaj esențial pentru România. Aceste fonduri pot ajuta și mai mult la dezvoltarea pieței de capital. Pentru că banii se investesc în piața de capital, asigură lichiditate, asigură tranzacțîi.

Acest lucru este foarte bine pentru investitori, fiind fonduri imense. La sfârșitul anului trecut, Pilonul II administra 12 miliarde de lei și aceste sume, cu randamentele asigurate anul acesta, se apropie undeva la 13 miliarde de lei. Suma este imensă, fiind foarte necesară și utilă pentru dezvoltarea pieței de capital, a punctat Iancu Guda, potrivit digi24.ro.