Evenimentul Zilei > International > Suntem pregătiți să acordăm sprijin Bosniei și Herțegovina, declară secretarul general NATO
Suntem pregătiți să acordăm sprijin Bosniei și Herțegovina, declară secretarul general NATO

Suntem pregătiți să acordăm sprijin Bosniei și Herțegovina, declară secretarul general NATO

"Suntem pregătiți să consolidăm sprijinul politic și practic partenerilor care sunt supuși riscului unei agresiuni din partea Rusiei, inclusiv Bosniei și Herțegovina" – a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pentru cotidianul "Vijesti" de la Podgorica

Adăugând că NATO respectă deplin dreptul suveran al statelor de a-și alege puterea politică și aranjamentele de securitate. Întrebat despre influența Rusiei în Serbia și Republica Srpska, despre tensiunile din BiH și retorica incendiară a reprezentantului sârbilor în Președinția BiH, Milorad Dodik, secretarul general NATO a răspuns că s-a făcut apel la Rusia să aibă un rol constructiv în Balcanii de Vest, dar se constată că Rusia face exact contrarul.

„BiH a parcurs un drum lung de la conflictele din 1990, dar tensiunile sunt prezente în continuare, la fel ca retorica separatistă. NATO va continua să promoveze stabilitatea, securitatea și colaborarea în regiune prin parteneriatul cu BiH. NATO menține un dialog la nivel înalt cu BiH. În luna mai la Bruxelles am discutat cu președintele Președinției BiH, Šefik Džaferović, la summit-ul de la Madrid a fost prezent ministrul bosniac al apărării și recent BiH a fost vizitată de președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer.

Deci, așa cum au convenit liderii NATO la Madrid, suntem pregătiți să consolidăm sprijinul pentru partenerii noștri care sunt supuși riscului unei agresiuni din partea Rusiei” – a declarat Stoltenberg. Referindu-se la relațiile dintre NATO și Serbia, Stoltemberg a spus că Serbia și NATO sunt de mult timp parteneri apropiați. „Parteneriatul nostru se bazează pe dialog politic și colaborare practică, cu respectarea deplină a dorinței Serbiei de a-și menține neutralitatea militară.

Dialogul nostru se manifestă în multiple feluri, prin contactele mele cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și alți lideri politici, interacțiuni permanente cu colegii sârbi, prin acțiunile șefului Biroului de legătură NATO de la Belgrad și bunele relații dintre comandantul KFOR cu Statul Major al Serbiei.

Astfel de relații fac posibilă colaborarea constructivă și respectul reciproc” – a declarat Stoltenberg, adăugând că Muntenegru este un partener NATO de încredere. „Securitatea și stabilitatea Balcanilor de Vest este importantă pentru NATO, pentru pace și stabilitate în Europa” – a transmis Stoltenberg.(www.rts.rs – 10 august, Traducere: Rador)