Bani de la stat pentru sute de mii de români! Plătim, lunar, milioane pentru ei
- Antonia Hendrik
- 1 februarie 2022, 21:36
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 159.123 persoane în decembrie 2021, cu 1.258 mai mulţi faţă de luna anterioară. Iar judeţele cu cei mai mulţi săraci sunt Dolj, Bacău și Buzău.
Din păcate, în ultimii ani, clasa politică i-a neglijat în totalitate pe cei care ar fi dorit să muncească în ţară şi să fie răsplătiți în aşa fel încât să nu trăiască sub pragul sărăciei.
Potrivit datelor oficiale ale INS, rata sărăciei a fost în România de 23,8%, ceea ce plasează țara noastră în topul UE. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de peste 4,5 milioane de persoane.
Numărul de asistaţi social a crescut în ultimele luni. Doljul este pe primul loc
Sărăcia afectează cu intensitate diferită populaţia României în funcţie de grupa de vârstă, de capacitatea de muncă de zona de care aparţine.
Cea mai înaltă incidență a sărăciei s-a înregistrat în rândul celor peste 65 de ani dar şi în rândul tinerilor de 18 ani. În acest context, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), a anunţat că cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.013), Bacău (8.879) şi Buzău (7.819), iar cei mai puţini în Bucureşti (236) şi în judeţele Ilfov (888) şi Timiş (1.281).
Suma medie plătită în ultima lună a anului trecut de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,35 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 41,428 milioane de lei.
Unde se plătește cel mai bine taxa lunară de asistat social
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (339,99 lei), Covasna (311,57) şi Braşov (311,16 lei).
Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, informează stirileprotv.
Beneficiile de asistență socială reprezintă o formă de suplimentare sau de substituire
Totodată este și o formă de sprijin în scopul promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții anumitor categorii de persoane ale căror drepturi sociale sunt prevăzute expres de lege. Beneficiile sociale pot fi selective. Acestea țin cont de mijloacele de trai ale persoanei singure sau familiei care nu țin cont de alocațiile pentru copii. Apoi sunt cele categoriale, adică acordate pentru anumite categorii de beneficiari, cu sau fără testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure ori familiei, se mai specifică în lege.