Evenimentul Zilei > International > Sunt peste tot. Isis beneficiază de suportul a 42 de grupări teroriste din întreaga lume. Harta celor care susţin organizaţia morţii
Sunt peste tot. Isis beneficiază de suportul a 42 de grupări teroriste din întreaga lume. Harta celor care susţin organizaţia morţii

Sunt peste tot. Isis beneficiază de suportul a 42 de grupări teroriste din întreaga lume. Harta celor care susţin organizaţia morţii

Abominabila organizaţie teroristă Statul Islamic beneficiază de susţinerea şi angajamentul a cel puţin 42 de grupări teroriste internaţionale răspândite în diferite zone de pe glob.

Potrivit publicaţiei britanice “The Independent”, cel puţin 30 de grupări teroriste şi-au manifestat dorinţa de afiliere, în vreme ce restul de 12 au anunţat că doresc să susţină ISIS, cea mai bogată şi mai violentă organizaţie criminală din istoria modernă. Potrivit experţilor, strategia ISIS este să atragă cât mai mulţi luptători străini.

O serie de atentate au fost conduse, în numele ISIS, de grupări precum Ansar al-Sharia din Libia, Okba Ibn Nafaa Battalion din Tunisia sau Ansar Beit al-Maqdis din Sinai, în vreme ce Mişcarea Islamică din Uzbekistan şi gruparea indoneziană Abu Sayyaf au anunţat că doresc realizarea unor alianţe.

Facţiuni pro-ISIS există în Algeria şi Gaza, în vreme ce alte structuri similare din Afganistan şi Pakistan şi-au trimis militanţii să lupte alături de ISIS în Siria şi Irak”, precizează raportul “The Global Terrorism Index”, realizat pentru The Independent.

Acelaşi raport mai spune că, în ultima lună, terorismul global a atins cel mai ridicat nivel de până acum şi, mai grav, continuă să crească. Totuşi în ciuda creşterii numărului de atentate la nivel internaţional, majoritatea  victimelor terorismului sunt concentrate în cinci ţări musulmane: Irak, Siria, Afganistan, Pakistan şi Nigeria.

Boko Haram, cea mai sângeroasă grupare teroristă la nivelul lui 2014, s-a angajat, la rândul său, să susţină gruparea jihadistă Statul Islamic “logistic, financiar şi la nivelul reţelelor de socializare”.  

Cele mai abominabile organizaţii teroriste – Boko Haram, Isis, talibanii, militanţii Fulani şi al-Shabaab – sunt în spatele a 74% din atentatele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti în 2014. 18.444 de oameni au fost ucişi în acest fel.