Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ”Sunt mândru că sunt Mason. Sunt mândru că sunt Român. Sunt mândru că sunt Mason Român”
”Sunt mândru că sunt Mason. Sunt mândru că sunt Român. Sunt mândru că sunt Mason Român”

”Sunt mândru că sunt Mason. Sunt mândru că sunt Român. Sunt mândru că sunt Mason Român”

În 1919, înainte de a fi trimis la Paris la lucrările Conferinței de Pace de la Paris ca șef al delegației române, Alexandru Vaida-Voevod a fost chemat la o întâlnire de taină cu Iuliu Maniu.

Vaida trebuie să reușească acolo unde nu izbândise Brătianu, trebuia să-i convingă pe aliați că Transilvania trebuie să revină României, să se întoarcă la Patria Mamă. Maniu i-a spus-o pe șleau. ”Două mari forțe conduc azi omenirea: Biserica Catolică și Masoneria. Tu ai mai multe avantaje ca mine. Ești în primul rând ortodox. Eu ca greco-catolic, ca urmare a bulei papale nu pot face parte din Masonerie”. Așa se face că pentru a servi interesul național și confruntați cu divergențe privind linia de demarcație între Ungaria și România, ostentativ, toți, dar absoluți toți membrii delegației române la Conferință se inițiază în loja “Ernest Renan” din Paris. Public, cu presa de față, Alexandru Vaida-Voevod, Caius Brediceanu, Ion Pillat, Voicu Nitescu, Gh. Crisan, Traian Vuia se înscriu în Masonerie. România Mare e realizată, cererile românilor fiind acceptate fără crâcnire

La începutul acestei săptămâni, o știre extrem de importantă a fost trecută cu vedere de mulți analiști. Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, dr. Radu Bălănescu, a fost ales Secretar Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare. Este cea mai înaltă poziţie deţinută, până acum, de un mason român la nivelul Masoneriei Regulare Universale. Cei mai mulţi dintre delegaţii din cele peste 100 de ţări prezenţi la Conferinţa organizată la Bucureşti l-au ales pe Radu Bălănescu în poziţia deţinută, de 16 ani, de către Thomas Jackson. Evenimentul reprezintă, astfel, pentru România, o premieră în planul reprezentării la nivel internaţional. Trebuie să mă explicitez. În primul rând a fost o mare victorie pentru România că a putut organiza Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare. O astfel de manifestare pune România pe harta lumii, pentru că m-am săturat de câte ori am auzit „Hello, Budapest”, în loc de Bucharest! Succesul e cu atât mai mare cu cât în Europa, reuniuni anterioare ale Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare au mai fost organizate în ultimele două decenii doar de Franţa şi Spania. Este un mare succes diplomatic atât pentru masonerie, cât şi pentru întreaga Românie! Asta mai ales că alături de noi îşi depusese candidatura şi Marea Lojă a Rusiei.

Peste 300 de mari masoni ai lumii au fost la București și s-au arătat încântați de România. Nu știu dacă astăzi – am zis nu știu – dacă Masoneria mai are aceiași putere ca altădată. Dar știu că este folosită ca un canal diplomatic extrem de important la nivel global. Că reprezintă un barometru al democrației! Iar faptul că un român, dr. Radu Bălănescu, a fost ales Secretar Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare este o mare victorie a României!                         

Evident subiectul Masonerie  este unul sensibil. Unii consideră masoneria o organizație care lucrează pentru binele omenirii, alții o hulesc. Numai la citirea numelor celor care au aparținut masoneriei, unii precum Ion Antonescu au renunțat să mai critice aceasta Frație. Alții cred în scenarii apocaliptice, în acea ”hidră iudeo-masonică”, o fac vinovată de toate relele din lume, vorbesc de planurile diabolice de a cuceri lumea sau alte baliverne. Ignoranța nu va dispărea niciodată! Pentru mine ca istoric este important rezultatul.                                                             

În DEX, francmasoneria este definită drept: "Asociație secretă răspândită în diverse țări, ai cărei membri, organizați în loji, sunt adepții principiului fraternității și se recunosc între ei prin semne și embleme” și "Curent religios și filosofic care se caracterizează prin ritualuri mistice și prin îmbinarea lor cu principiile etico-morale și politice”. În România, istoria masoneriei este inevitabil legată de Biserică, relațiile celor doua fiind sinuoase. Masoneria a avut parte în timp atât de sprijinul Bisericii Ortodoxe, cât și de afurisirenea ei de către aceeasi Biserica. Loja creată de Mavrocordat a fost condusă de mitropolitul Leon Gheuca. În anul 1787, o altă față bisericească, și anume arhimandritul Gherasim, de la Mitropolia Moldovei, traducea din franceză un manuscris deosebit de important pentru istoria francmasoneriei, "Taina francmasonilor", scris de abatele Gabriel Perau în 1742. Masoneria a fost cultivată de pleiada de călugari și de ierarhi aplecați spre cultură. Loja Moldova avea, la vremea aceea, mai mulți membri din cler decât laici. Patriarhul Miron Cristea, episcopul Melchisedec Ștefănescu, Filaret Scriban, Dionisie Lupu, Atanasie Stoianescu, Irineu Mihălcescu, autor al unor răsunătoare studii antimasonice, au fost membrii "Ocultei”.

În schimb, adversarii masoneriei nu uită să amintească Temeiul nr. 785/1937, al Sfântului Sinod din 11 martie 1937, prin care francmasoneria era condamnată. Atunci s-a hotărât că "Biserica le va refuza la moarte slujba înmormântării, în caz că până atunci nu se căiesc. De asemenea, le va refuza prezența ca membri în corporatiile bisericești”.O decizie ciudată, caducă, din moment ce din 1937 și până în prezent nu a existat vreun caz în care unui mason să i se interzică slujba de înmormântare!

Revenind la actualitate trebuie spus că alegerea dr. Radu Bălănescu ca Secretar Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare este o mare victorie a României! Bucurați-vă că ”înțelepții lumii” îl au în frunte pe un român! De altfel dr. Radu Bălănescu și-a încheiat discursul cu ”Sunt mândru că sunt Mason. Sunt mândru că sunt Român. Sunt mândru că sunt Mason Român”. Am zis!                       

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: