Summit B9. Geoană: „Riscurile de securitate abundă în zona României”. Cum traduce mesajul lui Biden

Summit B9. Geoană: „Riscurile de securitate abundă în zona României”. Cum traduce mesajul lui Biden

Întâlnirea istorică de la București a chestionat sprijinul țărilor aliate pentru consolidarea capacităților de apărare în fața provocărilor actuale de securitate, mai ales pe Flancul estic.

Președintele Klaus Iohannis, și omologul său american, Joe Biden, au avut discuții extrem de importante. Chiar dacă participarea la summit a fost virtuală, Biden a transmis un mesaj transparent: Statele Unite și NATO sunt gata să acorde și mai multă atenție decât în prezent Flancului Estic și zonei Mării Negre.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis tuturor liderilor prezenți că participarea președintelui Statelor Unite demonstrează angajamentul de a reconstrui alianțe. Despre temă a vorbit, la Antena 3, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Geoană: Este vorba de expresia solidarității între țările de pe Flancul estic

"Mă bucur extrem de mult că România a găzduit acest summit al țărilor de pe Flancul estic. Mă bucur cu atât mai mult că Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele american au participat cu declarații extrem de puternice și convingătoare, la un moment relevant.

În primul rând, este vorba de expresia solidarității între țările de pe Flancul estic. Este foarte important ca de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe verticala Flancului estic, să existe această coeziune, această solidaritate între țările de pe Flancul estic.

Un mesaj extrem de neechivoc transmis de Biden este acela de solidaritate trans-atlantică. Faptul că sacrosanctul articol 5 este de nezdrucinat este un alt mesaj esențial al președintelui Biden. Uitați-vă la ce se întâmplă în zona noastră, riscurile de securitate abundă, din păcate, în zona României.

România a avut un moment de vizibilitate internațională

NATO este locul natural al României. Mă bucur că România a avut astăzi un moment de vizibilitate internațională. Definiția conceptului de securiate se tot extinde, cu reziliența, lanțul de aprovizionare, războiul cibernetic, rețelele de telecomunicații și energetice etc., deci NATO este pe cale să se adapteze din nou la provocări neconvenționale. Ne pregătim pentru lucrurile neprevăzute, cum a fost pandemia. Este o lume tot mai complicată, cu o securitate tot mai complexă", a explicat Mircea Geoană.

Iohannis: "Am pledat pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România"

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la finalul Summitului B9, de la București, organizat alături de președintele Poloniei.

"Situația îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră, despre care am discutat pe larg, ne-a dovedit că trebuie să ne menținem vigilența, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajarea și apărare, în special pe flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

De aceea am pledat, inclusiv în discuția cu președintele Joe Biden, pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și pe Flancul estic. Mă bucur că președintele Biden s-a referit la importanța unei alianțe mai puternice și relevante global și la importanța specială a Art. 5 din Tratatul de la Washington, pe care SUA îl susține extrem de puternic", a declarat șeful statului, la finalul Summitului B9, organizat la București.

Ne puteți urmări și pe Google News