Evenimentul Zilei > Actualitate > SUHOI SU 24, avionul rusesc doborât în Turcia, ESTE SICRIU CU ARIPI. Numai în 2015 S-AU PRĂBUŞIT DOUĂ SUHOI. Avioanele ruseşti, din ce în ce mai nesigure
SUHOI SU 24, avionul rusesc doborât în Turcia, ESTE SICRIU CU ARIPI. Numai în 2015 S-AU PRĂBUŞIT DOUĂ SUHOI. Avioanele ruseşti, din ce în ce mai nesigure

SUHOI SU 24, avionul rusesc doborât în Turcia, ESTE SICRIU CU ARIPI. Numai în 2015 S-AU PRĂBUŞIT DOUĂ SUHOI. Avioanele ruseşti, din ce în ce mai nesigure

Suhoi Su-24, avionul de vânătoare rusesc atacat cu rachete şi doborât marţi de aviaţia militară turcă, are un trecut recent care ridică mari semne de întrebare asupra rezistenţei sale.

Suhoi Su-24 este un avion de bombardament/atac la sol biloc, bimotor, cu aripi cu geometrie variabilă şi a fost lansat de Uniunea Sovietică în 1974. La acea vreme a fost primul avion sovietic cu sistem digital integrat de navigaţie/atac, dar acum pare un avion depăşit.

În iulie 2015, doi piloți ruși și-au pierdut viața după ce avionul lor, un bombardier Suhoi SU-24M, s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament în regiunea Habarovsk din Extremul Orient rus. Aparatul de zbor s-a prăbușit la decolare, în zona aerodromului Hurba, fără a provoca victime la sol.

Acel accident era al cincilea în care era implicat un avion militar rus în vara trecută, ceea ce atrage mari semen de întrebare în ceea ce priveşte fiabilitatea aparatelor aflate în serviciul armatei ruse.

Precedentul accident aviatic în care a fost implicat un SU-24 avusese loc în februarie 2015, când un aparat de acest tip s-a prăbușit la periferia Volgogradului, ambii piloți pierzându-și viața.

În prezent, din cauza incidentului din Turcia, războiul din Siria riscă să alunece într-o direcţie total neprevăzută. Un avion de vânătoare rusesc a fost atacat cu rachete şi doborât de aviaţia militară turcă. O televiziune din Turcia a difuzat imaginile cu atacul avioanelor F16 din dotarea aviaţiei NATO asupra avionului rusesc.

Aparatul de zbor Suhoi s-a prăbușit cuprins de flăcări într-o zonă de pe teritoriul Siriei, foarte aproape de frontiera cu Turcia. Oficialii de la Moscova au confirmat că avionul doborât de piloţii turci de pe F16 aparţine propriei armate şi au acuzat Turcia că a acţionat abuziv pentru că pilotul rus nu ieşise din spaţiul aerian sirian.

Fotografiile cu momentul atacului arată că pilotul Moscovei a reuşit să se catapulteze în timp ce avionul său se prăbuşeşte. Din cauza acestui incident, Turcia a cerut o reuniune de urgenţă a NATO.