Suedia se străduiește să-și întărească forța militară înaintea aderării la NATO
- Iuliu Vlădescu
- 18 mai 2023, 14:25
După decenii de reduceri în domeniul militar, armata Suediei recrutează soldați, deschide baze militare și își reface stocurile de armament modern. Suedia speră să aderare la NATO peste un an, fiind al 32-lea membru, după ce Finlanda a fost cooptată în alianță în luna aprilie.
„Nu căutăm să ne alăturăm NATO doar pentru propria noastră protecție, avem, de asemenea, mult de contribuit”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson. „Suedia poate ajuta la asigurarea securității altor state, acesta este semnalul pe care dorim să îl transmitem.”, a mai spus premierul Suediei. În ciuda retoricii guvernului, cheltuielile militare ale Suediei sunt încă sub cerința NATO, conform căreia cheltuielile de apărare ale unui stat membru ar trebui să fie de cel puțin de 2% din PIB.
În 2022, Suedia a alocat 1,3% pentru apărare, cel mai mic procent dintre toate statele din jurul Mării Baltice, potrivit grupului de reflecție de securitate din Stockholm SIPRI. Guvernul spune că nu se așteaptă să atingă ținta de 2% până în 2026. Șeful Marinei, Ewa Skoog Haslum, a vorbit despre întărirea forțelor nevale, inclusiv despre submarine și corvete. Ministrul Apărării, Pål Jonson, a declarat pentru POLITICO că reducerea forțelor armate suedeze după sfârșitul Războiului Rece a „mers prea departe” și că țara sa se află acum pe traiectoria corectă.
„Legea de apărare pe care am adoptat-o în 2020 a implicat o creștere semnificativă a bugetului pentru toate serviciile, armata, marina și forțele aeriene. Și după ce a izbucnit războiul în Ucraina în februarie 2022, am mărit ritmul acestei întăriri”, a spus el. În cadrul unui interviu acordat cotidianului suedez Svenska Dagbladet, la sfârșitul anului 2012, comandantul de atunci al armatei Suediei, Sverker Göranson, a afirmat că dacă țara sa ar fi atacată, s-ar putea apăra „pentru aproximativ o săptămână”.
Declarația a stârnit o dezbatere aprinsă. În urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014, armata a început o schimbare, cu un nou plan de cheltuieli în 2015 care a garantat deschiderea unor baze militare. În 2019, Suedia și-a reinaugurat baza navală subterană gigantică la sud de Stockholm, la Muskö. Baza, săpată în interiorul unei insule stâncoase în anii 1960, a fost proiectată pentru a oferi navelor suedeze docuri subterane. Suedia l-a găzduit acolo pe secretarul american al Apărării Lloyd Austin la mijlocul lunii aprilie. Oficialul american a spus că crede că Suedia, ca parte a NATO, va ajuta la „descurajarea conflictelor, inclusiv în regiunea Mării Baltice”.
O trezire necesară
Neutră în al Doilea Război Mondial, Suedia a apărut ca un jucător militar regional respectat în anii care au urmat. Până la sfârșitul anilor 1950, forțele sale aeriene erau a patra ca mărime din lume. A menținut rezerve de soldați și a dezvoltat o tehnologie de ultimă oră pentru submarine. Dar, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, parlamentarii suedezi au decis că amenințarea din partea Rusiei a luat sfârșit. Bugetul de apărare al Suediei a scăzut sub 2% în anii 2000.
Insula strategică Gotland din Marea Baltică a fost demilitarizată. O declarație neobișnuit de clară a unui general de top s-a dovedit un punct de cotitură. În timpul unui interviu acordat cotidianului suedez Svenska Dagbladet la sfârșitul anului 2012, comandantul militar de atunci al Suediei, Sverker Göranson, a crezut că dacă țara sa ar fi atacată, s-ar putea apăra „pentru aproximativ o săptămână”. Declarația a stârnit o dezbatere aprinsă despre ce se pot aștepta suedezii de la armata lor și cât timp ar trebui să reziste forțele acesteia.
În urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014, armata a început o schimbare, cu un nou plan de cheltuieli menit să garantateze deschiderea și redeschiderea unor baze militare. În 2019, Suedia și-a reinaugurat baza navală subterană la sud de Stockholm, la Muskö. Baza, săpată în interiorul unei insule stâncoase în anii 1960, a fost proiectată pentru a oferi navelor suedeze docuri subterane. Suedia l-a găzduit acolo pe secretarul american al Apărării Lloyd Austin la mijlocul lunii aprilie.
Într-un discurs, oficialul american a spus că Suedia, ca parte a NATO, va ajuta la „descurajarea conflictelor, inclusiv în regiunea Mării Baltice”. Strategii americani, la fel ca omologii lor de la sediul NATO de la Bruxelles, precum și de la Moscova, știu de mult că controlul coastei suedeze și Gotland ar fi cheia pentru rezultatul oricărei confruntări între Vest și Rusia în nord-estul Europei. Coasta de sud a Suediei se află lângă enclav rusă Kaliningrad, în timp ce Gotland se află aproape de căile maritime militare și comerciale cheie pentru cel de-al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg.