Aderarea Suediei la NATO - Ungaria manifestă „nemulţumiri” faţă de Stockholm

Aderarea Suediei la NATO - Ungaria manifestă „nemulţumiri” faţă de Stockholm Sursa foto: Kremlin

Guvernul ungar a cerut miercuri, 29 martie, Suediei să-şi "schimbe tonul" şi să înceteze politica de "denigrare" faţă de Budapesta, condiţii prealabile în opinia sa pentru orice vot privind aderarea Suediei la NATO.

"Există numeroase nemulţumiri de rezolvat înainte de a putea ratifica" intrarea ţării nordice în Alianţa Nord- Atlantică, a scris miercuri purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs pe site-ul său oficial, scrie Le Figaro.

El denunţă "o atitudine deschis ostilă" a reprezentanţilor suedezi, acuzaţi că aduc regulat critici încălcărilor statului de drept de către prim-ministrul naţionalist Viktor Orban şi "că-şi folosesc influenţa politică" la Bruxelles "pentru a aduce atingere intereselor ungare". În Uniunea Europeană (UE) Parlamentul a fost ultimul care a aprobat aderarea Finlandei după luni de amânări.

Dar nu a fost fixată nicio dată până acum pentru dosarul suedez, iar prim-ministrul Ulf Kristersson a cerut explicaţii săptămâna trecută. "Considerăm necesar să se risipească neînţelegerile cu Suedia înainte de a trece la vot", declară Zoltan Kovacs.  O sarcină complicată, adaugă el, atât sunt de "degradate relaţiile bilaterale de ani de zile". În acest scop, o delegaţie a Fidesz, partidul de la putere, a mers în Suedia la începutul lunii martie. "S-ar spune că guvernului suedez nu-i pasă, pur şi simplu", spune oficialul ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Marjă de manevră redusă"

Dacă adăugăm obiecţiile Turciei, care reproşează Suediei că este un adăpost pentru militanţi kurzi acuzaţi că ar fi "terorişti" şi că refuză extrădările, "marja de manevră este redusă, doar dacă Suedia nu-şi schimbă cursul şi contribuie la pansarea rănilor vechi", continuă el. Doar Ankara şi Budapesta mai trebuie să ratifice aderarea Suediei, istoric nealiniată. Ceilalţi 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Germania...) au făcut-o deja.

Viktor Orban a spus că este pentru în principiu, dar cultivă legături cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi cu şeful statului rus, Vladimir Putin. De partea suedeză există temerea că Ungaria se foloseşte de aderarea la Alianţa Nord-Atlantică ca de o monedă de schimb în bătălia cu UE. Miliarde de euro din fonduri destinate Budapestei sunt acum îngheţate de Bruxelles în aşteptarea reformelor pentru o mai eficientă luptă contra corupţiei. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)