Succesiunea va fi mai ieftină. Se schimbă legislația, facilități pentru moștenitori

Succesiunea va fi mai ieftină. Se schimbă legislația, facilități pentru moștenitoriSursa foto: Stoica Eduard.

Guvernul din Republica Moldova a avizat un proiect care exclude competența teritorială exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor. Astfel, moștenitorii vor avea posibilitatea de a alege la care notar să se adreseze.

„Proiectul a fost elaborat în contextul sesizării unor probleme în practica legată de punerea în aplicare a uneia din excepțiile de la regula privind competența generală a notarilor în ceea ce ține de actele legate de procedurile succesorale notariale, adică eliberarea certificatului de moștenitor și alte certificate legate de moștenire, care în prezent țin de competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii”, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, citată de ipn.md.

Sucesiunea va putea fi făcută mai repede

Taxe notariale

Sursa foto: Arhiva EVZ

Veronica Mihailov-Moraru a mai spus că această practică creează dificultăți și limitează accesul publicului la serviciile notariale. „Astfel, în scopul excluderii competenții teritoriale exclusive a notarului și a instanței de judecată în domeniul procedurii succesorale , prin acest proiect se propun intervenții în Codul Civil, Codul de Procedură Civilă și Lega privind procedura notarială, inclusiv prin reglementara transferării procedurii succesorale de la notarul care desfășoară această procedură către un alt notar.

În acest caz, cetățenii, nemijlocit moștenitorii vor decide singuri la care notar să se adreseze. Aceasta va încuraja un spirit competitiv și va asigura o creștere a calității serviciilor, o mai mare operativitate și o diminuare a costurilor”, a explicat ministrul Justiției.

Transferul procedurii se va face doar cu condiția achitării tuturor cheltuielilor legate de desfășurarea procedurii. Executivul mai recomandă ca modificările legislative să se aplic inclusiv succesiunilor deschise până la data intrării în vigoare a noilor reglementări.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat în Parlament. Totodată, noile prevederi vor intra în vigoare odată cu crearea condițiilor tehnice și operarea modificărilor necesare în sistemul informațional destinat ținerii Registrului electronic al dosarelor succesorale și testamentelor, dar nu mai târziu de șase luni de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.