Evenimentul Zilei > Social > Substanțele nocive pe care le ingerează românii zi de zi. Medicii avertizează: „Ne trezim cu tumori și nu știm de unde au venit”
Substanțele nocive pe care le ingerează românii zi de zi. Medicii avertizează: „Ne trezim cu tumori și nu știm de unde au venit”

Substanțele nocive pe care le ingerează românii zi de zi. Medicii avertizează: „Ne trezim cu tumori și nu știm de unde au venit”

Dr. Constantin Dulcan, renumitul neurolog român, vorbește despre riscurile la care ne supunem sănătatea, adoptând un stil de viață haotic. Printre cele mai nocive efecte asupra organismului sunt cele create de factorul stresor, atrage atenția medicul Dulcan, dar și alimentația joacă un rol important.

Neurologul Constantin Dulcan vorbește despre stres, pe care îl identifică drept principalul factor de risc pentru mare parte din populație și care este responsabil de scurtarea duratei vieții.

Stresul, un inamic al sănătății organismului

Medicul Constantin Dulcan este de părere că tumorile sunt efecte ale acumulării de stres în organism, astfel că este important ca indivizii să încerce să se delimiteze de factorii stresori, prin autoeducație.

„Ne trezim cu tumori și nu știm de unde au venit. Aşa au venit: din ce vorbim, ce gândim, ce simţim şi ce facem.

Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi. În secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale.

De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj. E una dintre tehnicile de apărare”, transmite neurologul Constantin Dulcan.

Substanțele nocive pe care le consumă românii

Mai mult, neurologul Dulcan spune că stresul nu poate fi evitat pe deplin, din pricina impredictibilității vieții, însă putem corecta anumite comportamente și obiceiuri alimentare care să nu accentueze și mai mult prezența stresului în viața noastră.

„Sigur că nu poţi să eviţi complet stresul, fiindcă trăim într-o lume în care vrem-nu vrem, avem şi stres. Fiecăruia dintre noi i se îmbolnăveşte cineva, îi moare cineva, ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastră.

Sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea?

Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru. Fumatul face, de asemenea, foarte rău, aditivii alimentari care se pun pentru conservare, coloranţii, toate aceste lucruri ar trebui să fie evitate”, a mai transmis cunoscutul neurolog Constantin Dulcan, conform Antena3.