Sub pretextul epidemiei, Putin a lansat un uriaș experiment de urmărire a populației

Sub pretextul epidemiei, Putin a lansat un uriaș experiment de urmărire a populației

La Moscova, sunt folosite 100.000 de camere de supraveghere cu recunoaștere facială: scopul oficial este verificarea aplicării carantinei.

Tehnologiile de supraveghere ruse și chineze, cele mai sofisticate din lume, sunt exportate în circa o sută de țări, spune Valentin Weber, expert în cibersecuritate de la Universitatea Oxford, într-un studiu publicat în 2019.

„Datorită legilor mai stricte privind protecția datelor personale, în Europa recunoașterea facială nu a fost aplicată la scară largă. Companiile ruse și chineze aveau mai puține restricții juridice pentru a colecta și utiliza datele personale decât omoloagele lor europene”, explică Weber.

Înainte de epidemia de coronavirus, experți și opozanți avertizau cu privire la acest Big Brother și la riscul ca, sub pretextul unui scop de interes general, să fie utilizat pentru supravegherea adversarilor politici și restrângerea libertăților publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Argumentul securității este cel care este întotdeauna invocat pentru a justifica afectarea vieții private și a libertății personale. Aici este cea mai mare problemă și cel mai mare pericol”, subliniază cercetărorul francez în cibersecuritate, Baptiste Robert, pentru AFP.

Alexandr Minin spune că are încredere în autorități și că „informațiile privind persoanele (pașaport, nume și prenume, număr de telefon) nu sunt păstrate în aceleași baze de date”.

El adaugă că aceste date nu sunt accesate decât în caz de necesitate, conform unei proceduri stricte.

În tabăra criticilor sistemului, îngrijorarea este însă maximă. Cu atât mai mult cu cât supravegherea politică nu este o noutate în Rusia.

Aliona Popova, avocat și activist, a depus o plângere împotriva folosirii de către primăria Moscovei a sistemului de recunoaștere facială pe 29 septembrie, cu ocazia unei manifestații a opoziției, autorizată de autorități.

Popova spune că au atunci au fost fixate camere pe porțile detectoare de metale, prin care fiecare participant era obligat să treacă pentru a ajunge la zona de adunare.

Plângerea sa a fost respinsă, dar petiția împotriva tehnologiilor de recunoaștere facială a strâns 75.000 de semnături, înainte de începerea epidemie de COVID-19.

Directorul companiei NtechLab îi avertizează pe cei care cred că pot scăpa de ochiul vigilent al camerelor, că acestea îi pot recunoaște chiar și în condițiile în care fața este acoperită de o mască sau de cozorocul unei șepci și „doar 40% din față este vizibilă”.