SUA. Votul prin poștă, ultima strategie a Democraților de fraudare a alegerilor
- Tudor Borcea
- 19 august 2020, 18:36
În luna noiembrie și integritatea alegerilor este supusă la vot. Dacă ultimele planuri ale Partidului Democrat sunt în desfășurare, există vreo îndoială față de cum vor arăta voturile finale?
O analiză The Federalist arată că integritatea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie ar putea fi în joc, în urma a ceea ce denunță drept „ultimul truc” scos din mânecă de democrați: votarea prin poștă.
„Însă, ca lovitură de grație, mama tuturor schemelor de vot, democrații au scos din mânecă ultimul truc în 2020: votarea prin poștă. Cu milioane de buletine trimise prin poștă și cu posibilitatea ca o persoană să completeze câte vrea, potențialul de fraudare este aproape nelimitat”, scrie The Federalist.
Prezentăm textul integral al analizei, tradus de Tribuna Românească:
„Uneori, câteva voturi fac diferența. Trebuie doar să-l întrebăm pe Senatorul Norm Coleman. În dimineața de după alegerile din noiembrie 2008, datele oficiale l-au plasat cu un avantaj de 725 de voturi dintr-un total de 2.9 milioane de voturi exprimate.
Coleman a revendicat victoria. Dar Democrații au inundat statul cu procese și avocați pentru a contesta rezultatul. După prima renumărare, avantajul lui a scăzut la 206 voturi, dar lucrurile abia debutau.
Stocuri de buletine de vot au început să apară. Opt luni mai târziu, litigiul s-a încheiat definitiv când Al Franken, contracandidatul lui Coleman, a fost declarat câștigător cu 312 voturi. Și-a preluat mandat în iulie 2009. Un studiu ulterior a constatat că 1099 de condamnați au votat ilegal.
Alegerile au fost vitale, nu doar pentru Senatorul Coleman și pentru demersul lui de a-și păstra locul în senat, ci și pentru Partidul Republican care încerca disperat să mențină un număr de voturi necesare.
Odată cu înfrângerea lui Coleman, Senatorul Al Franken a asigurat cel de-al 60-lea vot care a dat Americii Obamacare. Și astfel, 312 voturi dintr-o națiune de peste 300 de milioane de americani au schimbat cursul istoriei.
Alegerile necurate nu reprezintă ceva nou. În 1948, la șase zile după închiderea urnelor, 202 buletine de vot au fost găsite surprinzător într-o clădire dintr-un oraș mic din sudul Texasului, voturi care i-au asigurat o victorie cu 87 de voturi lui Lyndon Johnson în cursa pentru Senat împotriva favoritului Coke Stevenson. Din nou, diferența a fost mică într-un total de un milion de voturi.
Existând dovezi de fraudă, cazul a fost deferit Curții Supreme a Statelor Unite, dar Curtea a declinat implicarea. Din acele alegeri a venit omul care devenea cel de-al 36-lea președinte al Americii.
Pentru Johnson, cursa din 1948 nu a fost singura întâmplare de manevrare a alegerilor. 12 ani mai târziu, Johnson a fost confruntat cu aceleași acuzații potrivit cărora, în alegerile prezidențiale din 1960, a ajutat la manevrarea alegerilor din Texas în avantajul colegului său John F. Kennedy.
Trebuie să le dăm credit, Democrații sunt tenace. Nu renunță niciodată. Ei înțeleg că jocul nu se termină cu adevărat până când nu se „termină”. „Nu am pierdut jocul, ci am adăugat mai mult timp” – pare a fi schema Partidului Democrat.