Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat, joi, utilizarea medicamentului experimental „Aducanumab”.
Medicamentul companiei farmaceutice Biogen, creat pentru a trata stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, a fost aprobat în ciuda faptului că un comitet consultativ a conchis anul trecut că nu au existat dovezi suficiente pentru a susține eficacitatea tratamentului.
Speranță pentru bolnavi
Din Statele Unite vine puțină speranţă pentru pacienții care suferă de Alzheimer. Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat joi, pentru prima dată, utilizarea unui medicament care încetinește simptomele bolii Alzheimer, după ce a verificat eficacitatea acestuia.
Medicamentul "Aducanumab", care va primi numele comercial "Leqembi", a fost dezvoltat de compania farmaceutică japoneză Eisai și s-a dovedit a fi eficient în încetinirea efectelor bolii neurodegenerative.
FDA acordase deja medicamentului o aprobare accelerată în luna ianuarie, dar mai era de efectuat un studiu clinic final care a dat rezultate satisfăcătoare.
"Acest studiu de confirmare a verificat că este un tratament sigur și eficient pentru pacienții cu boala Alzheimer", a declarat, într-un comunicat, Teresa Buracchio, director interimar al Biroului de Neuroştiinţe din cadrul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al FDA.
Alzheimer, care afectează 6,5 milioane de oameni numai în Statele Unite, este o boală neurodegenerativă ireversibilă care distruge încet memoria și capacitatea de a îndeplini sarcini.
Studiul a arătat o „reducere semnificativă” a declinului cognitiv
Potrivit FDA, cel mai recent studiu, realizat pe 1.800 de pacienți, a arătat o "reducere semnificativă" a declinului cognitiv.
Medicamentul, care este administrat intravenos, a provocat îngrijorări legate de apariţia unor inflamații și sângerări în creier, o afecțiune cunoscută la unii pacienți cu Alzheimer, cunoscută sub numele de ARIA.
FDA a recunoscut în declarația sa că "Leqembi" poate provoca reacții adverse, precum dureri de cap sau chiar ARIA, care de obicei se rezolvă în timp, dar în cazuri rare pot fi fatale.
Autoritatea de reglementare nu recomandă prescrierea "Leqembi" pacienților care utilizează medicamente anticoagulante, deoarece crește riscul de hemoragii cerebrale.
Medicamentul ar trebui utilizat și la pacienții cu deficiențe cognitive ușoare și în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, a subliniat FDA, citată de publicația spaniolă 20minutos. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)