SUA. Trump sau Biden? Cine câștigă în cazul unei egalități „perfecte”?

SUA. Trump sau Biden? Cine câștigă în cazul unei egalități „perfecte”?Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși rezultatul final al alegerilor prezidențiale americane mai așteaptă să fie cunoscut, o procedură extrem de rară poate fi declanșată în caz de egalitate între candidatul republican și cel democrat.

Dacă Trump și Biden câștigă fiecare 269 din cei 538 de mari electori? În timp ce rezultatele finale sunt încă departe de a fi cunoscute, ipoteza unei egalități perfecte între cei doi candidați nu poate fi exclusă.

Un astfel de scenariu a avut loc o singură dată în istoria Statelor Unite, în 1800. Și, pentru a decide, este pusă în aplicare o procedură complexă, relatează Le Point.

Constituția americană este foarte clară: dacă niciun câștigător nu este ales de colegiul electoral, Camera Reprezentanților va avea sarcina grea de a numi președintele. Cu majoritate democrată, este tentant să credem că Joe Biden ar câștiga atunci cu ușurință.

Cu toate acestea, fiecare dintre cei 435 de deputați nu votează individual, deoarece reprezentanții sunt grupați pe state. Fiecare stat reprezintă un vot, iar primul candidat care ajunge la 26 de voturi este ales. În acest joc, Donald Trump este cel care ar avea un avantaj, deoarece republicanii ocupă mai multe state decât democrații.

În istoria americană, egalitatea perfectă între doi candidați a avut loc o singură dată, în 1800. La acea vreme, Constituția impunea ca președintele și vicepreședintele să fie aleși împreună: candidatul care a ieșit în frunte a devenit președinte și al doilea, vicepreședinte.

Astfel, până în 1800, Thomas Jefferson și Aaron Burr obținuseră fiecare 73 de voturi. Apoi a fost nevoie de 36 de runde pentru ca Camera Reprezentanților să-l aleagă pe primul.

Pentru a preveni repetarea unei astfel de situații, a 12-a modificare a Constituției a fost creată pentru a distinge votul președintelui de cel al vicepreședintelui.

Dar înainte de a lua în considerare un scenariu de egalitate, este necesar ca marii electori să-și dea verdictul. Un verdict însă care urmează să fie cunoscut doar în câteva zile.

În total, opt state încă nu și-au publicat rezultatele și, printre ele, șase swing states, pentru 97 de electori. Cu un scor de 238 pentru Joe Biden și 213 pentru Donald Trump, nimic nu este decis încă. Și potrivit reporterului Bloomberg News Saleha Mohsin, citat de Le Figaro , rezultatele din aceste state s-ar putea să nu fie cunoscute până la sfârșitul săptămânii.

În cauză: votul prin poștă. Peste 100 de milioane de cetățeni au folosit de fapt acest sistem, înainte de deschiderea secțiilor de votare marți, 3 noiembrie. Un număr dublu față de acum patru ani. Numărarea acestor voturi este mai lentă decât votul fizic, iar serviciile poștale din SUA sunt copleșite, acumulând întârzieri în livrare.

În plus, acest sistem crește riscul voturilor incorecte, în special din cauza problemei semnăturilor lipsă sau neconforme.

Mai multe state strategice, precum Michigan și Carolina de Nord, lasă deci posibilitatea alegătorilor să voteze din nou în cazul unei erori. Un pas care poate încetini și mai mult numărătoarea voturilor în SUA.