Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a confirmat infectarea animalului care a scăpat dintr-o fermă aflată în carantină din luna noiembrie.
Într-un comunicat, Departamentul pentru Agricultură din Oregon a anunțat că o nurcă sălbatică a fost depistată pozitiv la Covid-19, în urma unui test efectuat de Laboratorul Național de Servicii Veterinare al USDA, confirmat la 22 decembrie, după ce nurca a fost capturată la 13 decembrie.
Aparent, nurca ar avea un „nivel scăzut” de coronavirus în organism. Nurca a scăpat dintr-o fermă furnizoare de blănuri din Oregon, care se afla în carantină de când zece mostre de nurcă au dat rezultate pozitive pentru coronavirus, la sfârșitul lunii noiembrie.
Împreună cu nurca, trei pisici și cinci oposum sălbatici au scăpat de asemenea de la ferma aflată în carantină, deși niciunul dintre celelalte animale nu a fost testat pozitiv pentru Covid-19, scrie Daily Mail.
„Cel mai scandalos este faptul că o nurcă infectată poate scăpa chiar și dintr-o fermă aflată în carantină, punând astfel în pericol un număr incalculabil de animale sălbatice de contacta coronavirus”, a declarat Lori Ann Burd, director al sănătății mediului la Center for Biological Diversity Centrul, pentru The Oregonian.
„Sper că acest caz de Covid-19 este limitat doar la nurca pe care au testat-o în natură, știm că acest virus este foarte contagios și un caz se transformă rapid în mai multe”, a adăugat ea.
Burd a avertizat că nurca infectată ar putea „nu numai să răspândească virusul printre nurcile sălbatice, ci să „dea naștere la o tulpină virală mutantă care amenință să compromită vaccinurile noastre recent create”.
Între timp, problemele de la ferma respectivă par să se fi rezolvat, potrivit Departamentului Agriculturii.
Doar una din cele 62 de nurci a dat rezultate pozitive pentru coronavirus la 7 decembrie și niciuna apoi, la 21 decembrie, ceea ce înseamnă că situația de carantină este pe cale să se încheie în așteptarea rezultatelor unei runde finale de teste.
„Nu există dovezi că SARS-CoV-2 circulă sau a fost stabilit în sălbăticie”, a declarat doctorul Ryan Scholz de la Departamentul Agriculturii din Oregon.
„Au fost prelevate mai multe eșantioane de la animale din specii diferite, iar toate testele au fost negative. Totuși, luăm această situație foarte în serios și continuăm să cercetăm cazurile”.
Dr. Scholz a continuat: „De asemenea, am cerut USDA să efectueze teste suplimentare pe nurca prinsă, inclusiv secvența genomului viral și un test ADN pentru a ne asigura că știm exact de unde a provenit acest animal”.
Se presupune că nurcile de la fermă au contractat coronavirusul de la un om, motiv pentru care autoritățile nu au făcut public numele fermei, în virtutea protejării stării de sănătate privată a unei persoane.
Capital Press relatează că există doar 11 ferme de nurci autorizate în statul Oregon, cu opt în comitatul Marion, două în comitatul Clatsop și una în comitatul Linn.
Singurele state din SUA care produc mai multe piei de nurcă decât Oregon sunt Wisconsin, Utah și Idaho.
Îngrijorările legate de situația nurcilor din Oregon vin în urma devastării populației de nurci din Danemarca. După ce 12 persoane din această țară au dat rezultate pozitive pentru Covid-19 din cauza expunerii la nurci, autoritățile au ordonat uciderea a 17 milioane de nurci din țară.
Premierul Mette Frederiksen își cere acum scuze pentru această decizie, în timp ce animalele îngropate încep acum să iasă la suprafață din cauza pânzei freatice.
S-a dovedit că SARS-CoV-2 poate suferi mutații, ceea ce ar putea afecta negativ vaccinurile desfășurate în întreaga lume.
Africa de Sud și Regatul Unit se numără printre țările care au anunțat noi tulpini de virus care circulă în interiorul granițelor respective.
Între timp, Statele Unite încearcă să aducă sub control focarul inițial de Covid-19. În prezent există mai mult de 18 milioane de cazuri de coronavirus în țară, numărul morților ajungând la 330.279 de persoane.