Al treilea Război Mondial. SUA în Irak. Plecăm, adică rămânem

Al treilea Război Mondial. SUA în Irak. Plecăm, adică rămânem Sursă foto: captură video

Răsturnare de situație și confuzie după ce armata SUA a anunțat că părăsește Irakul

Luni seara, armata americană l-a anunțat pe numărul doi al comandamentului militar irakian că va părăsi această țară, într-o scrisoare oficială semnată de generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane în Irak.

În scrisoarea respectivă, a cărei copie a putut fi consultată de AFP, se precizează că armata americană își va repoziționa forțele din cadrul Coaliției antijihadiste pentru a proceda la „o retragere din Irak de-o manieră securizată și eficace”.

Surprinzător, șeful Pentagonului, Mark Esper, a dezmințit ulterior faptul că Statele Unite sunt pe picior de plecare din Irak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Mark Esper a orecizat, în contradicție cu scrisoarea respectivă, că Washingtonul nu a luat încă o decizie de a-și retrage trupele de pe teritoriul. „Nu a fost luată nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct ”, a spus ministrul american al Apărării. „Această scrisoare nu corespunde stării noastre de spirit de astăzi”.

Scrisoare autentică, dar trimisă din greșeală

Doi responsabili militari american și irakian au confirmat autenticitatea acestei scrisori semnată de generalul William H. Seely. „Respectăm decizia dumneavoastră suverană care ordonă plecarea noastră”, indică scrisoarea, după ce Parlamentul irakian a votat pentru expulzarea trupelor străine din Irak, după eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani și a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis.

În realitate, scrisoarea din partea comandamentului militar american era cât se poate de autentică, dar a fost trimisă din „greșeală”, a declarat șeful statului major american, generalul Mark Milley.

"Era un proiect (de scrisoare) nesemnat", trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a explicat generalul Milley. „A fost o greşeală făcută cu bună credinţă".

Peste 5000 de soldați americani în Irak

În cadrul pregătirilor pentru anunțata retragere, scrisoarea anunță „o intensificare a deplasărilor de elicoptere deasupra și în jurul Zonei Verzi pe timpul nopții”, în condițiile în care numeroase elicoptere survolează centrul Bagdadului de mai multe nopți. „Green Zone” este un termen militar care se referă la zona cea mai sigură din Bagdad, Irak după invazia din 2003.

Statele Unite aveau 5200 de soldați în Irak, până la sosirea, săptămâna trecută, a altor câteva sute pentru a proteja ambasada americană aflată în Zona Verde, un cartier ultrasecurizat din Bagdad dar atacat de mii de protestatari pro-iranieni.

De la sfârșitul lunii octombrie, zeci de rachete au vizat militari și diplomați americani.

În fața acestor noi escaladări, Washington a anunțat recent deplasarea a 3000-3500 de soldați suplimentari în regiune, „foarte probabil” o parte din ei urmând să ajungă în Irak, potrivit unui responsabil american.

Situație confuză

Luni, premierul demisionar irakian, Adel Abdel Mahdi, l-a primit pe ambasadorul american, insistând asupra „necesității de a lucra împreună pentru retragerea forțelor străine din Irak, așa cum a cerut Parlamentul, pentru a reporni pe baze bune relațiile cu SUA”.

Coaliția antijihadistă, formată pentru a lupta contra ISIS, nu a oferit deocamdată precizări. Nu este clar însă dacă aceste mișcări de trupe nu-i privesc pe toți militarii celor 76 de țări membre ale Coaliției și doar pe militarii americani.

Însă numeroase surse militare au indicat deja că o retragere a americanilor ar însemna de facto o retragere a altor țări din Coaliție. SUA au invadat Irakul în 2003, apoi l-au ocupat până în 2011.

La un moment dat, în Irak erau dispuși 170.000 de soldați americani. La 8 decembrie 2011, ultimii militari americani au părăsit Irakul. Câteva mii au revenit, în 2014, în cadrul Coaliției anti ISIS.