Marele obiectiv pe care îl are Republica Moldova înainte de integrarea în UE. Miza, legată de Transnistria

Marele obiectiv pe care îl are Republica Moldova înainte de integrarea în UE. Miza, legată de Transnistria Sursa foto: tv8.md

Republica Moldova vrea să reintegreze regiunea separatistă Transnistria, despre care se știe că este acaparată din toate punctele de vedere de Rusia. Despre acest subiect a vorbit Maia Sandu, președintele Moldovei, la Oslo, într-o conferință de presă comună cu prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Store.

„Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la UE până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înaintea de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic", a afirmat Maia Sandu.

De asemenea Maia Sandu și Jonas Gahr Store s-au referit la războiul hibrid fără precedent pe care Federaţia Rusă îl duce în întreaga Europă, în special în R. Moldova, unde încearcă să destabilizeze situaţia politică şi să devieze procesele democratice, transmite Radio Chişinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova are un mare obiectiv înainte de integrare

„Alegeri importante urmează să aibă loc în R. Moldova - prezidenţiale, un referendum privind integrarea europeană, dar şi alegeri parlamentare - şi deja putem observa o multitudine de atacuri hibride menite să destabilizeze agenda acestor evenimente. O nouă ameninţare de securitate în Europa, unde Rusia forţează toate limitele şi toate frontierele. Suntem alături de dumneavoastră şi de tot pentru ce luptă cetăţenii R. Moldova", a subliniat Jonas Gahr Store.

În ultimii ani, Kremlinul a apelat la o serie de acţiuni hibride precum şantaj energetic, presiuni economice, campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, interferenţe electorale şi chiar încercări de a da jos guvernarea, a menţionat preşedinta Maia Sandu, mulţumind cu această ocazie poporului norvegian pentru sprijinul oferit în depăşirea crizelor generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, conform ziarulnational.md.