Optimism pentru miliarde de oameni. Ce spune FED despre criză. Vaccinul „vindecă” economia

Optimism pentru miliarde de oameni. Ce spune FED despre criză. Vaccinul „vindecă” economiaSursa: EVZ

Apariția vaccinului împotriva coronavirusului și începerea administrării acestuia pare să aibă un efect miraculos asupra economiei, dacă ne luăm după felul în care banca centrală americană, Federal Reserve (FED), a schimbat prognoza economică pentru anul viitor.

Perspectivele pentru economia Statelor Unite s-au îmbunătățit din luna septembrie, în ciuda recentei creșteri a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, a anunțat banca centrală americană.

Federal Reserve a prognozat pentru anul 2021 o creștere economică de 4,3%, mai bună decât estimarea anterioară.

De asemenea, prognoza privind rata șomajului a scăzut de la 6,7% la doar 5% pentru anul viitor.

La prognoza din septembrie, FED anunța o creștere economică de doar 4% pentru 2021 și o rată a șomajului de 5,5%.

Modificarea prognozelor survine începutului vaccinării contra COVID-19 în SUA și în restul lumii.

Urmează luni dificile din cauza COVID-19, mai bine de la mijlocul anului

Președintele Federal Reserve, Jerome Powell, a avertizat însă că lunile următoare sunt „deosebit de provocatoare” în condițiile în care SUA se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, iar afacerile și șomajul ar putea cunoaște o perioadă proastă.

Dar Jerome Powell s-a arătat optimist că răspândirea vaccinării va produce o revenire puternică a economiei în a doua jumătate a anului 2021.

„Trebuie avut în vedere faptul că, la mijlocul anului viitor, vom vedea oameni deplasându-se confortabil și apucându-se de diferite activități”, a mai spus el, adăugând că „vor mai fi probleme doar următoarele patru sau cinci luni”.

Reprezentanții FED au mai spus că este de așteptat ca menținerea dobânzii de politică monetară aproape de zero, precum și aplicarea altor stimuli masivi ar putea duce la o recuperare substanțială.

Cum își stimulează SUA economia

În ultimele săptămâni, rata de creare de locuri de muncă a încetinit, iar comerțul cu amănuntul a cunoscut un recul ca urmare a închiderii restaurantelor și a reducerii cheltuielilor din bugetele personale, pe fondul incertitudinilor economice.

Jerome Powell a mai spus că este nevoie de mai mult sprijin pentru economie și s-a arătat optimist că va fi aprobat de Congres un nou pachet de stimuli financiari în valoare de circa 900 de miliarde de dolari.

Și analiștii economici se așteaptă ca economia Statelor Unite să crească pe măsură ce tot mai multe persoane vor avea acces la vaccinul pentru COVID-19. „Dar până atunci ne așteaptă o lungă iarnă «secetoasă»”, a declarat Paul Ashworth, șeful pentru SUA al Capital Economics.

Ce urmează pentru economia mondială

Potrivit prognozelor FMI din octombrie, economia mondială va crește cu 5,4% în 2021, o prognoză mai mică cu peste șase puncte procentuale față de cea anterioară apariție coronavirusului în China.

Analiștii de la Morgan Stanley au prognozat pentru 2021 o creștere a conomiei globale de 6,4%.

Pentru țările UE, Comisia Europeană a prognozat o creștere economică de 4,2 în 2021 și de doar 3% în 2022.

Pentru România, tot Comisia Europeană a prognozat un avans al PIB de 3,3% pentru anul viitor, și de 3,8% în 2022.