Europarlamentarii susțin din nou eliminarea vizelor SUA pentru țările UE

Europarlamentarii susțin din nou eliminarea vizelor SUA pentru țările UE

Problema eliminării vizelor de călătorie în SUA și Canada, pentru toate statele UE, a revenit pe agenda europarlamentarilor, care ar fi amenințat, ieri, că dau în judecată Comisia Europeană dacă nu ia măsuri

Europarlamentarii din Comisia de libertăți civile au cerut, ieri, ca autoritățile de la Bruxelles să amenințe SUA cu introducerea vizelor pentru cetățenii lor, dacă Washingtonul nu elimină vizele pentru cinci state europene: România, Bulgaria, Croația, Polonia și Cipru, scrie EUObserver.

Reciprocitate

Problema este mai veche și se referă la relațiile cu SUA, dar și cu Canada și Australia. În februarie 2014, Euractiv scria că CE a cerut SUA să ia măsuri pentru ridicarea vizelor, ca o măsură de reciprocitate față de UE, având în vedere că americanii călătoresc fără vize în Europa. Conform regulamentelor UE, statele membre trebuie să „reacționeze în comun” pe problema vizelor, în special în cazurile țărilor străine careau tratamente diferite pentru statele Uniunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2014, Comisia Europeană amenința că dacă nu se rezolvă problema în șase luni, UE ar putea introduce vize pentru diplomații americani.

Țările est-europene continuă să negocieze, însă, și bilateral, cu SUA și Canada, cu speranța că vor rezolva problema.

În aprilie 2016, europarlamentarii au mai încercat să forțeze Comisia să introducă temporar vize pentru cetățenii SUA, dar măsura este greu de luat, pentru că ar fi afectate schimburile comerciale și ar apărea o „bătălie transatlantică”, pe care europenii nu sunt pregătiți și nici nu vor s-o ducă. S-a vorbit despre pierderi de 1,8 miliarde de euro în sectorul turistic, dacă se introduc vize pentru americani și canadieni.

Promisiuni

În iulie 2016, comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, susținea că obținerea unui statut de egalitate în politica de vize pentru toți cetățenii UE este „un obiectiv al Comisiei Europen” și că în ultimele trei luni s-au intensificat contactele cu SUA și Canada, pentru introducerea reciprocității, dar deocamdată nu s-a ajuns la niciun rezultat. La summitul UE-Canada, din 27-28 octombrie, Ottawa ar putea anunța decizia luată cu privire la ridicarea vizelor pentru români și bulgari, codașele Uniunii.

Cel mai devreme în 2017

Românii care vor să călătorească în SUA să nu se aștepte la ridicarea vizelor mai devreme de 2017, anunța, în aprilie 2016, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. El declara, la Arad, că România îndeplinește toate condițiile, mai puțin rata de refuz, dar ambasada americană face eforturi pentru a-i ajuta pe cei care doresc să călătorească în SUA. „Nimic nu se va întâmpla în acest an, sunt sincer cu dvs. Imigrația este un subiect sensibil, este unul dintre subiectele principale din campania prezidențială în SUA, nu ne putem aștepta să se întâmple mai repede de 2017. Cel mai devreme legea ar putea fi modificată în 2017. România îndeplinește toate criteriile și condițiile din actuala lege, cu excepția ratei de refuz; trebuie să așteptăm, să vedem dacă se schimbă trendul”, spunea diplomatul.