Șeful diplomației de la Washington a atras din nou atenția asupra riscurilor care le comportă semnarea unor acorduri comerciale cu China.
Declarațiile secretarului american de Stat Mike Pompeo continua linia dură adoptată de administrația Trump împotriva Chinei, relațiile dintre cele două superputeri fiind la tensiuni maxime din cauza mai multor dosare spinoase.
Deloc surprinzător, aflat în vizită la Dubrovnik, în Croaţia, șeful diplomației americane a lansat un nou avertisment către toate țările care fac afaceri cu China.
Toate țările, inclusiv Croația, ar trebui să deschidă ochii larg atunci când se angajează în afaceri cu Partidul Comunist Chinez, a spus Pompeo.
Secretarul de stat al SUA a vorbit despre asta vineri, la Dubrovnik, și a adăugat că este sigur că cetățenii Croației nu vor ca datele lor să ajungă în mâinile aparatului de securitate al statului chinez.
În interviul acordat pentru postul N1 din Zagreb, Pompeo a afirmat că se aștepta ca Croația să ia o decizie bună pentru a proteja datele cetățenilor ei.
„Fiecare croat vrea ca datele sale dintr-un anumit sistem să fie sigure. Sunt convins de ceea ce nu vor: ca datele lor să nu ajungă într-un sistem aflat în mâinile aparatului de securitate național al Partidului Comunist Chinez. Când utilizați sistemul Huawei sau un alt sistem chinezesc, aveți de-a face cu statul chinez, și acesta nu este niciodată un lucru bun pentru intimitatea și protecția cetăţenilor din orice stat”, a subliniat Pompeo. Mike Pompeo a spus că speră că Statele Unite și Croația vor continua să-şi extindă cooperarea economică.
„Vom continua să investim și să ne consolidăm relațiile. Se vor întâmpla lucruri bune între poporul american și cel croat”, a anunțat el.
La comentariul reporterului de la N1 că pare să existe o prăpastie în această cooperare, deoarece companiile chineze, nu cele americane, construiesc podul Peljesac (din Croaţia), chiar dacă este o investiție în valoare de sute de milioane de dolari, Pompeo a răspuns că a fost o „decizie suverană” luată de Croația.
„Avem o poziție destul de consecventă cu privire la modul de tratare a Partidului Comunist Chinez. Dacă afacerea lor este corectă și transparentă și dacă au o atitudine reciprocă față de o anumită țară ... Dacă cetăţenii croați pot investi în China, la fel şi chinezii pot veni în Croația” a explicat Pompeo.
Activitățile prădătoare ale Chinei
El a subliniat că fiecare țară ar trebui să abordeze corect aceste situaţii. „Trebuie să înțelegem riscul asociat cu ceea ce face Partidul Comunist Chinez atunci când se angajează în astfel de activități. Nu știu detaliile acestei afaceri, dar aproape în fiecare exemplu pe care l-am studiat este vorba despre companii de stat care primesc subvenții de la autoritățile chineze”, a spus Pompeo.
După cum a afirmat secreatarul de stat amercican, nu acesta este modul în care funcționează relațiile occidentale, europene și transatlantice.
„Ne tratăm reciproc corect unii pe alţii. Ne sprijinim afacerile, atunci când apare o dispută o rezolvăm, nu afectăm mediul înconjurător din aceste țări. Vreau ca toate țările, inclusiv Croația, să își deschidă ochii larg atunci când se angajează în afaceri cu Partidul Comunist Chinez”, a avertizat Pompeo.
De asemenea, oficialul american a adăugat că „a observat că activitățile prădătoare ale Chinei au mers cu siguranță în avantajul lor, dar prea des nu merg în avantajul țării în care activează comercial”.
Sursa: Rador