Evenimentul Zilei > International > SUA aruncă în luptă distrugătoarele „invizibile”. Care va fi ținta
SUA aruncă în luptă distrugătoarele „invizibile”. Care va fi ținta

SUA aruncă în luptă distrugătoarele „invizibile”. Care va fi ținta

Marina americană a preluat primul distrugător care folosește sisteme greu detectabile de radare, iar săptămâna trecută, un nou distrugător din clasa Flight IIA Arleigh Burke.

DDG-1000, Zumwalt, este prima din clasa celor trei nave de tip distrugător cu amprentă radar foarte redusă, care urmează să fie livrată armatei la aproape patru ani după ce a fost comandat.

Nava a fost livrată în două părți: coca (livrarea mecanică și electrică a avut loc în mai 2016) și sistemele de luptă (care a avut loc la 24 aprilie 2020).

Congresul american a impus prin legea de autorizare a apărării naționale, din 2017, ca nava să nu fie trimisă în misiuni până nu vor fi livrate sistemelor de luptă.

În noiembrie 2016, BAE Systems a primit un contract de 192 milioane de dolari pentru a livra sistemul de luptă pentru Zumwalt și nava sa soră Michael Monsoor.

Programul DDG-1000 a fost afectat de depășirea costurilor și de modificările intervenite de-a lungul anilor. Scopul pentru care a fost conceput inițial, Advanced Gun System, a fost abandonat de către armată, deoarece nava s-a schimbat într-o  platformă navală de sprijin pentru armele de foc.

Pe măsură ce Marina a mai redus din comandă pentru cumpărarea distrugătoarelor din clasa Zumwalt, de la 28 de nave la șapte și, în final, la trei, negocierile pentru sistemul de luptă au devenit au devenit constant mai scumpe.

Marina nu a identificat încă un înlocuitor, scrie defensenews.com