Explodează prețul benzinei și motorinei în România? SUA a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.

Explodează prețul benzinei și motorinei în România? SUA a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.sursă Photo © Lightpoet | Dreamstime.com

Președintele Joe Biden a declarat marți că decizia pentru SUA. interzicerea importurilor de gaze și petrol rusești va determina creșterea și mai mare a prețurilor interne la gaze, dar a adăugat că „va face tot ce poate pentru a minimiza creșterea prețurilor”.  SUA și Marea Britanie interzic petrolul rusesc, iar UE își încetează dependența de gazul rusesc, intensificând răspunsul economic la invazia Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a spus că interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia vizează „principala arteră a economiei Rusiei”. Exporturile de energie sunt o sursă vitală de venituri pentru Rusia, dar este probabil ca această mișcare să aibă un impact asupra consumatorilor occidentali, susține BBC.

Președintele Ucrainei i-a mulțumit omologului său american pentru „rolul său hotărâtor” în interzicerea petrolului rusesc, numind decizia un „semnal puternic pentru întreaga lume”. „Este foarte simplu: fiecare ban plătit Rusiei se transformă în gloanțe și proiectile care zboară către alte state suverane”, a spus el.

„Fie Rusia va respecta dreptul internațional și nu va mai duce războaie, fie nu va avea bani pentru a începe războaie.”, a încheiat Volodimir Zelenski.

Petrolul rusesc „nu mai este acceptat” în economia SUA

Anunțul președintelui Biden a urmat presiunilor din partea ambelor părți ale scenei politice americane de a face mai mult pentru a viza economia rusă. „Interzicem toate importurile de petrol, gaze și energie rusești”, a spus el. „Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane și că poporul american va da o altă lovitură puternică [președintelui Vladimir] Putin”.

Biden a recunoscut că mișcarea „nu va fi fără costuri acasă”, adăugând că decizia a fost luată „în strânsă consultare” cu aliații. Într-o mișcare similară, Marea Britanie urmează să elimine treptat importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului 2022.

Între timp, mărci importante au continuat să se retragă din Rusia, McDonald's și Coca-Cola fiind ultimele care au plecat.

Impactul asupra României

Până la acest anunț prețul combustibililor era în creștere. Astfel, un litru de benzină premium ne scoate din buzunare 8,14 lei la benzinăriile OMV. Alte benzinării au și ele prețuri la carburanţi de aproape 8 lei. De exemplu, un litru de benzină premium la staţia Rompetrol costă 7,91 lei, la Petrom costă 7,85, iar la Lukoil 7,92 lei.

Motorina premium costă şi ea peste 8 lei la benzinăriile OMV şi MOL (8,08 lei pe litru) şi foarte aproape de acest prag la Rompetrol, Lukoil şi Petrom. După acest anunț este de așteptat ca prețurile să crească și mai mult.

Economia Rusiei este puternic dependentă de energie

Este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Arabia Saudită și SUA. Înainte ca măsurile să fie anunțate, Rusia a avertizat cu privire la consecințe „catastrofale” pentru economia globală și a spus că ar putea închide principala sa conductă de gaz către Germania.

Conflictul a dus deja prețurile la benzină la niveluri record în SUA și Marea Britanie și UE, iar experții avertizează că ar putea crește și mai sus. Cu toate acestea, Venezuela și-ar putea crește producția de petrol pentru a ajuta la înlocuirea petrolului rusesc.

Reinaldo Quintero, președintele asociației care reprezintă companiile petroliere venezuelene a declarat pentru BBC că țara ar putea crește nivelul producției cu 400.000 de barili pe zi. "Cred că putem ajunge la 1,2 milioane de barili pe zi cu infrastructura pe care o avem acum în acest moment. Așa că asta ne va face capabili să furnizăm nevoile, o parte din nevoi, pieței nord-americane", a spus el.

Liderii Arabia Saudiți și Emiratele Arabe Unite refuză să vorbească cu Biden, dar fac cu Putin

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au refuzat propunerile Casei Albe de a avea o convorbire cu președintele Biden, potrivit unui reportaj de la Wall Street Journal, citat de Fox News.

Prințul moștenitor al Arabia Saudită Mohammed bin Salman și șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan din U.A.E. au refuzat să vorbească cu Biden în ultimele săptămâni, a declarat oficial pentru WSJ, dar ambii lideri au acceptat apeluri de la președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută.

„Se aștepta o discuție telefonică, dar nu s-a întâmplat”, a spus un oficial american implicat în planificarea discuției între prințul saudit Mohammed și Joe Biden. „A făcut parte din strategia de repornirea robinetului [petrolului saudit]”.

Ar putea supraviețui lumea fără petrol și gaze rusești?

UE a dezvăluit că are un plan de a pune capăt dependenței de gazul rusesc. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a acceptat că mișcarea nu va lovi imediat Rusia, dar a adăugat „ceea ce va face este să adauge presiunea pe care o vedem deja asupra Rusiei și să nu uitați că impactul economic al sancțiunilor Marea Britanie a fost extrem”.

Aproximativ 8% din importurile de petrol și produse rafinate din SUA provin din Rusia, în timp ce Rusia reprezintă aproximativ 6% din importurile de petrol ale Regatului Unit. În schimb, UE se bazează mult mai mult pe energia rusă, așa că răspunsul țărilor din Europa s-a oprit înainte de da o interdicție.

Comisia Europeană a declarat că va trece la surse alternative și va extinde mai rapid energia curată pentru a umple deficitul, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși „cu mult înainte de 2030”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News