Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură totală pentru milioane de români! Prețul motorinei va trece pragul istoric de 8 lei/litru. Campania agricolă, în pericol
Lovitură totală pentru milioane de români! Prețul motorinei va trece pragul istoric de 8 lei/litru. Campania agricolă, în pericol

Lovitură totală pentru milioane de români! Prețul motorinei va trece pragul istoric de 8 lei/litru. Campania agricolă, în pericol

În ultimele zile preturile de la pompă pentru motorină au crescut foarte mult. Se așteaptă ca în zilele următoare să atingă pragul de 8,5 lei pe litru, iar benzina premium să se apropie de aceeași cifră. În unele zone ale țării deja acest prag a fost depășit. Fermierii se tem că nu vor putea face fată lucrărilor agricole, în cazul în care prețul va continua să crească.

Călin Neculai, fermier şi membru al Asociației Forța Fermierilor, a declarat că în plină campanie agricolă de primăvară a fost anunțat de șeful depozitului de unde se aprovizionează cu motorină că de mâine, 9 martie, prețul pe litru va ”sări” la 8,5 lei.

Fermierii anunță că există riscul ca hectare întregi de terenuri agricole să rămână neprelucrate la primăvară din cauza creșterii prețurilor la motorină. Iar problemele lor nu se limitează doar la acest aspect, ci şi starea financiară a mai multor agricultori mici și mijlocii este una precară și chiar disperată.

Agricultura riscă să intre în colaps

Fermierii se confruntă zilele acestea cu un salt al prețului la carburantul fără de care nu pot derula campania agricolă de primăvară și, de altfel nicio lucrare agricolă în fermă.

Astăzi am luat motorina din depozit la acelați preț ce se practică și la pompă – 7,3 lei/litru, în condițiile în care de obicei pentru fermă cumpăram litrul sub 7 lei. De la depozit am fost informat că de mâine prețul este de 8,5 lei/litru. Mi s-a spus că din depozit la OMV deja de astăzi este 8 lei.

Eu am 500 de hectare și banii cu care i-am dat acum pe 6 tone luam 10 tone. Fără motorină știu toți fermierii că nu se poate. Lucrările nu avem cum să le reducem pentru că altfel nu facem producție. Deci nu avem ce soluție să găsim la aceste scumpiri.

Călin Neculai speră ca fermierii să fie plătită la timp de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ca agricultorii să poată termina lucrările agricole de primăvară.

Avem și acciza la motorină la un nivel de 1,630 lei/litru, bani pe care îi primim înapoi și care ne ajută cât de cât. Oricum pe aici prin zonă se aude că se va duce la 10 lei litrul de motorină dacă lucrurile vor decurge ca în prezent, sau chiar mai rău, declarat fermierul pentru agrointel.ro.

Prețul carburanților a depășit 8 lei pe litru

Preţul carburanților în România a depăşit în aceste zile pragul de 8 lei pe litru și atinge un nou record, arată datele analizate de Agerpres.

Un litru de benzină premium costă 8,14 lei la benzinăriile OMV din comuna Cornu şi MOL din Buşteni, pe DN 1. Alte benzinării din apropiere comercializează şi ele carburanţii la aproape 8 lei.

De exemplu, un litru de benzină premium la staţia Rompetrol din Comarnic costă 7,91 lei, la Petrom Buşteni costă 7,85, iar la Lukoil Azuga 7,92 lei.

Motorina premium costă şi ea peste 8 lei la aceleaşi benzinării OMV şi MOL (8,08 lei pe litru) şi foarte aproape de acest prag la Rompetrol, Lukoil şi Petrom. Barilul de petrol pe piaţa europeană a depăşit luni, 130 de lei şi se tranzacţiona, marţi, cu 125 de dolari, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.