OMS face presiuni asupra Chinei pentru a dezvălui originea COVID
- Dosofteea Lainici
- 1 ianuarie 2025, 17:39
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat Chinei să împărtășească informații cu privire la modul în care a apărut COVID-19 în urmă cu cinci ani, deoarece aceasta a cauzat milioane de decese, a paralizat economiile și a distrus sistemele de sănătate.
OMS face presiuni asupra Chinei
Organizația a subliniat importanța transparenței, a schimbului de informații și a cooperării între țări pentru a preveni și a se pregăti pentru viitoarele epidemii și pandemii. China a împărtășit informații privind epidemiile și secvența genei virale cu OMS și comunitatea internațională, fără a ascunde nimic, aducând o contribuție semnificativă la activitatea de combatere a pandemiilor.
Conform OMS, la nivel mondial au fost înregistrate peste 760 de milioane de cazuri de COVID-19 și 6,9 milioane de decese. La mijlocul anului 2023, organizația a declarat sfârșitul COVID-19 ca fiind o urgență de sănătate publică, dar a subliniat potențialul apariției unor noi virusuri cu consecințe devastatoare.
Datele din primele zile ale pandemiei au fost încărcate de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională la începutul anului 2023, arătând că ADN-ul din mai multe specii de animale era prezent în probele de mediu care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID.
Virusul ar fi fost transmis de la lilieci
În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut câteva săptămâni în Wuhan și a concluzionat că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare. China a declarat că nu mai sunt necesare alte vizite, iar căutarea cazurilor timpurii ar trebui efectuată în alte țări.
Lumea a învățat multe lecții dureroase
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât a fost pentru COVID-19, afirmând că, dacă următoarea pandemie ar apărea astăzi, lumea s-ar confrunta în continuare cu unele dintre aceleași slăbiciuni și vulnerabilități care au permis COVID-19 să se instaleze în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, lumea a învățat multe lecții dureroase și a luat măsuri semnificative pentru a-și consolida apărarea împotriva viitoarelor epidemii și pandemii.
În decembrie 2021, țările au decis să înceapă redactarea unui acord privind prevenirea pandemiilor, pregătirea și răspunsul. Cele 194 de state membre ale OMS au căzut de acord cu privire la majoritatea aspectelor pe care ar trebui să le includă, dar sunt blocate cu privire la aspectele practice.