Românii au probleme grave cu dantura. Cauzele care au dus la această situație

Românii au probleme grave cu dantura. Cauzele care au dus la această situațieSursa foto: Arhiva EVZ

Un studiu, realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, a arătat că o treime dintre copiii din România au nevoie de aparat dentar, două treimi au carii netratate, iar unul din zece are o infecţie dentară. Specialist în parontologie, medicul Mariana Cărămidă, a susținut că la mai mult de jumătate dintre adulţi este prezentă boala parodontală. De asemenea, specialistul în chirurgie dento alveolară şi implantologie, medicul Matei Trăistaru, atrage atenţia asupra lipsei de prevenţie.

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare pe care le au românii

Studiul vizează evidențierea problemelor de sănătate orală pe care le au românii, idiferent de vârstă.

„Ne-am propus prin acest studiu să scoatem în evidenţă care sunt problemele de sănătate orală pe care românii le au, indiferent de vârsta lor. Observăm că, în rândul copiilor, două treimi dintre aceştia prezintă carii netratate. O treime dintre aceştia prezintă anomalii ortodontice ceea ce înseamnă că au nevoie de aparate ortodontice şi mai mult decât atât, unul din 10 copii au nevoie de tratament urgent pentru că prezintă o infecţie dentară”, a declarat dr. Mariana Cărămidă, joi seară.

igienă, dinți

Sursa Foto: Dreamstime.com

Cât de frecvente sunt cariile

S-a descoperit, în urma studiului, că adulții sunt cei care au cele mai multe carii sau alte tipuri de probleme, care pot ajunge chiar la tratarea lor prin chirurgie.

„În rândul adulţilor, observăm că prevalenţa cariilor, frecvenţa celor care prezintă carii netratate este chiar mai mare din rândul copiilor. Trei sferturi dintre adulţi prezintă astfel de probleme. De asemenea, trei sferturi dintre adulţi prezintă edentaţii, adică dinţi lipsă care nu au fost înlocuiţi sau care au fost înlocuiţi parţial. O problemă serioasă care afectează adulţii - şi anume boala parodontală - este întâlnită la mai mult de jumătate dintre aceştia. iar formele severe afectează o treime. O boală parodontală severă înseamnă că aceşti pacienţi au nevoie inclusiv de tratamente chirurgicale”, a mai afirmat Mariana Cărămidă.

Problemele trebuie tratate cât mai curând

Mariana Cărămidă susține că problemele stomatologice sunt foarte frecvente și trebuie tratate cât mai repede.

„Problema este complexă, avem nevoie de tratamente stomatologice pentru o populaţie largă şi aceste măsuri să fie implementate cât mai curând”, a spus aceasta.

Mai mult, doctorul Matei Trăistaru, specialist în chirurgie dento alveolară şi implantologie, susține că problema principala este lipsa prevenției, care poate duce la probleme grave, spre exemplu distrugerea dinţilor din cauza infecțiilor.

„În rândul pacienţilor pe care în mod uzual îi văd, probema este următoarea: în momentul în care prevenţia nu este făcută cum trebuie, avem de-a face, pe partea chirurgicală, spre exemplu, cu forme avansate de distrucţie a oaselor maxilare, de distrugerea dinţilor în multe cazuri şi de  infecţii care afectează mai departe nu doar ceea ce se întâmplă în cadrul sănătăţii orale, dar şi mai departe întreg organismul”, a explicat medicul Matei Trăistaru, conform News.ro

Ne puteți urmări și pe Google News