Studiu revoluționar. Cât de sigur este vaccinul Pfizer pentru femeile însărcinate

Studiu revoluționar. Cât de sigur este vaccinul Pfizer pentru femeile însărcinate sursă: arhivă EVZ

Atunci când vaccinurile anti-Covid-19 au fost autorizate pentru prima dată în decembrie, oamenii de știință știau prea puține despre cât de bine ar putea funcționa la femeile însărcinate, care fuseseră excluse din studiile clinice. Astăzi, cercetătorii vin cu vești bune pentru viitoarele mame.

De atunci, oamenii de știință au acumulat un număr mic, dar în continuă creștere, de dovezi că vaccinurile sunt sigure și eficiente în timpul sarcinii. Mai precis, vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna produc răspunsuri imune robuste la femeile gravide și care alăptează, și pot oferi protecție împotriva variantelor de coronavirus periculoase, potrivit unui studiu publicat joi.

Femeile vaccinate pot transmite, de asemenea, anticorpi de protecție către fetuși prin fluxul sanguin și către sugari prin laptele matern

În studiul JAMA, oamenii de știință de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și Harvard Medical School au studiat probe de sânge de la 103 femei care primiseră vaccinul Pfizer sau Moderna între decembrie 2020 și martie 2021. Din aceste femei, 30 primiseră vaccinul în timp ce era gravidă, 16 în timp ce alăptau și 57 nu erau însărcinate și nici nu alăptau.

Studiu arată că sunt dovezi care atestă siguranța și eficacitatea vaccinului ARN mesager (ARNm) atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului.  Se ştie că femeile însărcinate au de trei ori mai multe șanse de a avea nevoie să fie internate la o unitate de terapie intensivă după infecție, având nevoie oxigen.

Vaccinurile COVID-19 nu dau naștere infertilității nici la femei, nici la bărbați

Cu toate acestea, datorită noii tehnologii și (la momentul respectiv) eficacității incerte a vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19, voluntarele însărcinate au fost inițial excluse din studiile clinice. Având în vedere efectele de mai sus ale COVID-19 asupra femeilor însărcinate, multe organizații și societăți au început să recomande administrarea acestor vaccinuri în timpul sarcinii.

În prezent, există un consens bazat pe dovezi care spune că vaccinurile COVID-19 nu dau naștere infertilității nici la femei, nici la bărbați. Mai mult, dacă sunt administrate în timpul sarcinii, fragmentele de ARNm din vaccin nu traversează placenta, fiind consumate de celulele musculare la locul injectării și / sau degradate în urma sintezei unei proteine ​​codificate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, deși liniștitor, datele referitoare la sarcină și transferul fetal sunt încă limitate. Acesta este motivul pentru care un grup de cercetare, condus de Dr. Ofer Beharier de la Hadassah-Hebrew University Medical Center din Ierusalim, a decis să evalueze răspunsurile materne și neonatale la vaccinul Pfizer BNT162b2 SARS-CoV-2 mRNA.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că 14% dintre femeile însărcinate au raportat febră după cea de-a doua doză de vaccin, comparativ cu 52% dintre femeile care nu erau gravide.

Studiul a arătat o creștere constantă a răspunsului umoral IgG matern împotriva diferitelor componente ale glicoproteinei SARS-CoV-2 la pacienții neinfectați după vaccinare. Aceste imunoglobuline au fost ușor transferate la făt peste placentă, ceea ce a condus la un titru substanțial de anticorpi anti-SARS-CoV-2 în fluxul sanguin al nou-născuților în decurs de 14 zile de la prima doză de vaccin.

Mai mult, la femeile care se recuperează după infecția cu SARS-CoV-2 care a fost contractată în al doilea trimestru (adică, 13-26 săptămâni de gestație), anticorpii anti-COVID-19 din ambele probe de sânge matern și din cordonul ombilical au rămas ridicate la naștere.

Comparativ cu infecția naturală, vaccinarea generează anticorpi de protecție puternici la femei, care sunt transferați cu succes la făt în timpul sarcinii. Foarte important, nu au existat dovezi ale răspunsului IgM fetal la niciunul dintre antigenele induse de vaccin, ceea ce implică faptul că nu a existat o expunere directă a fătului la antigenele derivate din vaccin.

Când ar trebui să se vaccineze femeia gravidă

Din cauza problemelor cauzate de coronavirus de-a lungul sarcinii asupra mamei, vaccinările în orice moment de gestație ar trebui luate în considerare în beneficiul sănătății materne. Cu toate acestea, vaccinarea gravidelor infectate anterior ar trebui să se bazeze pe testarea titrului. Chiar dacă vaccinarea la începutul sarcinii ar putea duce la o eficiență mai scăzută a transferului de anticorpi de la mamă la făt, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv împotriva aprobării vaccinării în orice moment al perioadei de gestație, deoarece vaccinarea în timpul sarcinii conferă în mod evident beneficii separate mamei și fătului, scrie news-medical.net.