Evenimentul Zilei > Social > Fumătorii, risc dublu de infectare și deces la COVID-19. Studiu de ultimă oră.
Fumătorii, risc dublu de infectare și deces la COVID-19. Studiu de ultimă oră.

Fumătorii, risc dublu de infectare și deces la COVID-19. Studiu de ultimă oră.

Fumătorii, risc dublu de infectare și deces la COVID-19. Un studiu recent a reliefat legătura dintre fumat și cazurile grave de COVID-19.

Fumătorii, risc dublu de infectare și deces. Cercetătorii au descoperit că toți fumătorii aveau șanse mai mari de infectare cu virusul. Dar cei cu cel mai mare risc erau fumători înrăiți, definiți ca fiind cei care fumează cel puțin un pachet pe zi timp de mai mult de 30 de ani.

Acești pacienți au avut aproape dublu riscul de deces din cauza COVID-19 și au fost de peste două ori mai predispuși să fie spitalizați din cauza bolii.

Echipa de specialiști de la Cleveland Clinic, spune că descoperirile sale sunt cele mai complete dovezi până în prezent. Este vorba de relația cauză-efect între fumat și un risc crescut de boli severe și deces.

Oficialii din domeniul sănătății din state precum New Jersey sau Pennsylvania au acordat prioritate la vaccinare, fumătorilor.

Cercetările care leagă fumatul de infecția severă COVID-19 și deces au fost limitate și contradictorii.

Țigările cresc riscul de a contracta Coronavirus

La începutul anului trecut, S.U.A. Food and Drug Administration (FDA) a spus că țigările pot crește riscul de a contracta boala.

„Persoanele care fumează țigări pot avea un risc crescut de infectare cu virusul care cauzează COVID-19 și pot avea rezultate mai slabe de la COVID-19”, se arată într-un comunicat al agenției.

FDA a avertizat anterior despre „rezultate mai grave” pentru coronavirus în rândul fumătorilor, dar nu a specificat ce înseamnă asta.

Studiu de ultimă oră. Nicotina ar putea preveni infectarea celulelor

În plus, un studiu francez a constatat că doar 4,4% din 350 de pacienți cu coronavirus spitalizați erau fumători obișnuiți. Astfel au teoretizat că nicotina ar putea preveni virusul de a infecta celulele.

Pentru noul studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, echipa a examinat datele pentru toți pacienții care au testat pozitiv pentru COVID-19 în cadrul sistemului de sănătate al Cleveland Clinic din Ohio și Florida. Efectuat în perioada 8 martie 2020 – 25 august 2020, informează daylimail.co.uk.