Studiile sunt îngrijorătoare. Coronavirusul e mai periculos decât se credea

Studiile sunt îngrijorătoare. Coronavirusul e mai periculos decât se credea

Noi informații sunt de natură să îngrijoreze atât pe medici cât și pe cei care încearcă să evite contactul cu noul coronavirus.

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetători japonezi, conform unui studiu publicat luna aceasta de revista Clinical Infectious Diseases, conform AFP. Informația publicată de japonezi arată că virusul se poate transmite de la un purtător la un om sănătos prin contact direct. Astfel se confirmă necesitatea spălării mâinilor ori de câte ori este cazul și păstrarea distanței sociale, ca măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19.

Potrivit specialiștilor, prin comparație, agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte doar aproximativ 1,8 ore.

„Supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 (care provoacă boala COVID-19) pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei A (H1N1), accelerând astfel pandemia”, relevă studiul citat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii japonezi au ajuns la aceste concluzii după ce au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.

Potrivit studiilor medicale, atât noul coronavirus cât și virusul gripei devin inactivi la aproximativ 15 secunde după ce a fost aplicată o soluție cu etanol, folosită în dezinfectantele pentru mâini.

„Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc, se arată în studiul publicat de cercetători.

Concluziile cercetării confirmă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului, arătând că acestea sunt corecte.

De menționat că de la momentul declanșării pandemiei provocată de noul coronavirus, în China, la finalul anului trecut, s-au înregistrat cel puțin 1.105.691 de decese provocate de COVID-19. De asemenea, statisticile arată că aproape 39,4 de milioane de persoane au fost contaminate cu noul coronavirus, la nivel mondial. Informațiile au fost publicate într-un bilanț realizat sâmbătă, 17 octombrie, de AFP, cu privire la situația pandemiei în întreaga lume.

Citește și:

Vedetă de televiziune, confirmată cu Covid-19. O fi luat virusul de la noul iubit

Ludovic Orban anunță măsuri draconice pentru evitarea carantinării Capitalei