Editura Evenimentul si Capital

STUDENȚII MEDICINIȘTI le explică parlamentarilor cum e cu EDUCAȚIA SEXUALĂ în școli

Parlamentul Romaniei
Autor: | | 12 Comentarii | 558 Vizualizari

Proiectul de Lege pentru “Inocența Copilăriei”, care interzice educația sexuală în școli, în absența unui acord scris al părinților, va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaților. Legea prevede sancționarea profesorilor și a școlilor care predau educație sexuală în absența acestui acord. Deputatul Ninel Peia, inițiatorul proiectului, susține că sunt elevi care au ajuns la psiholog, traumatizați fiind de informațiile despre sexualitate primite la școală.

Acest proiect a stârnit dezbateri aprinse. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) susține că promulgarea acestei legi ar însemna un atac asupra dezvoltării corecte și conștiente a tinerilor, cu rezultate dezastruoase pe termen lung în condițiile în care țara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de adolescente însărcinate.

Legea Inocenței, deși a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament și din partea Guvernului României, a fost adoptată de Senat și va fi pusă în dezbatere în Camera Deputaților, în data de 19 februarie 2018. Considerăm o eventuală promulgare a acestei legi ca fiind un atac asupra dezvoltării corecte și conștiente a tinerilor din România, cu rezultate dezastruoase pe termen lung. În contextul european actual, fiecare elev este îndreptățit să aibă o educație cât mai complexă, ca o completare a surselor nefiltrate și inexacte de informare la care tineretul este expus.

Din punct de vedere statistic, România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente. De asemenea, o mare parte din populație nu cunoaște noțiuni de bază ce țin de anatomia și fiziologia corpului uman, aceste cunoștințe fiind de real ajutor în înțelegerea anumitor obiceiuri sanitare sau probleme de sănătate. Dezinformarea duce la erori frecvente de înțelegere a conceptului de sănătate a reproducerii, în prezent neexistând materiale corespunzătoare acceptate în programa școlară, care să ofere elevilor din România informațiile adaptate nevoilor lor. În lipsa acestora, informarea din surse nesigure la care tinerii au acces facil, poate duce la comportamente sanitare și sexuale dăunătoare”, se arată într-un comunicat al FASMR.

”Nu este un atentat la inocența elevilor”

Introducerea educației sexuale în școli, mai susțin reprezentanții Federației, nu este un atentat la inocența elevilor, este o necesitate care încurajează tinerii să cunoască riscurile și beneficiile unui comportament sexual adecvat și să înțeleagă această responsabilitate:

”FASMR susține și încurajează programele de educație în vederea scăderii incidenței infecțiilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorilor, deoarece lipsa informării duce la erori frecvente de înțelegere a manifestărilor patologice ce țin de sănătatea reproducerii. Considerăm că prin aceste programe de educație sexuală, se pot oferi informații clare, corecte, bazate pe dovezi științifice, adaptate vârstei elevilor cărora se adresează, având un caracter nepărtinitor. În 2017, prin proiectele întreprinse în cadrul FASMR, peste 2.000 de elevi au beneficiat de acces la informații despre riscurile unei sarcini în adolescență, ale avortului efectuat în condiții nesigure, despre metodele de prevenire a principalelor infecții cu transmitere sexuală. Ca viitori medici, avem o responsabilitate față de întreaga comunitate de a oferi un context educațional care să asigure o dezvoltare optimă”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI